Barikade ulaze u deseti dan, osnovci u školskim klupama, skrednjoškolci onlajn

(Vest se ažurira) Srbi na severu Kosova Svetog Nikolu dočekuju na barikadama, koje ulaze u deseti dan. Nakon jednonedeljne obustave nastave, đaci osnovnih škola od danas su ponovo u ...
Image

21.20 – AGK: Na severu Kosova napadnuta novinarska ekipa televizije Klan

Udruženje novinara Kosova (AGK) saopštilo je da je napadnuta ekipa televizije Klan dok je izveštavala u blizini barikade u opštini Zubin Potok, izrazivši zabrinutost za bezbednost kolega koji izveštavaju sa severa Kosova. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

20.58 – Petković Kurtiju: Barikade na severu Kosova za Srbe znače slobodu i miran otpor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, oglasio se večeras u vezi sa tvrdnjama kosovskog premijera Aljbina Kurtija da su kosovske vlasti u „stalnom kontaktu“ s komandom KFOR-a u vezi sa uklanjanjem barikada, te da je KFOR zatražio za njih „još neko vreme“, te da se takve barikade neće „dugo tolerisati“. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

20.17 – KP o lokalima u Bošnjačkoj mahali: Oštećenja usled šok bombe, sumnje na delo „organizovanih kriminalnih grupa“

Kosovska policija oglasila se večeras sa detaljima o oštećenjima na lokalima u multietničkom delu severne Kosovske Mitrovice. Navode da su stakla na lokalima u vlasništvu Srba oštećeni usled eksplodiranja šok bombe, te da je u istragu uključena i jedinica za borbu protiv terorizma. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

16.29 – Radojević: „Nepoznata lica uništavala lokale, bačeni topovski udari, policija to nemo posmatrala“

Povodom oštećenja najmanje tri lokala, čiji su vlasnici Srbi u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice, oglasio se član Kriznog štaba i bivši gradonačelnik Milan Radojević i pozvao građane da budu uzdržani i da ne nasedaju na provokacije. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

13.18 – Kurti: Ovo je početak poslednje faze nelegalnih struktura Srbije na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja u stalnom kontaktu s komandantom Kfora, a ta misija je, prema rečima Kurtija, zatražila još vremena od kosovskih institucija za uklanjanje barikada. Opširnije u posebnoj vesti.

13.10 – Obeležen Nikoljdan na barikadi u Rudaru

Kod krsta u Rudaru danas je obeležen Sveti Nikola, krsna slava skoro polovine pravoslavnih vernika u Srbiji. Opširnije u posebnoj vesti.

12.12 – Polomljena stakla na srpskim lokalima u Bošnjačkoj mahali

Na najmanje tri lokala, čiji su vlasnici Srbi, u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, polomljena su stakla na izlozima. Opširnije u posebnoj vesti.

09.28 – Brnabić: Plašim se eskalacije na severu, duboko sam razočarana međunarodnom zajednicom

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, kaže za RTS da su Srbi na severu Kosova na barikadama zato što traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Ističe da se plaši eskalacije, ali da „ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost“. Govoreći o procenama bezbednosnih službi, navodi da je procenjeno da je situacija dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta. Poručuje i da je duboko razočarana reakcijom međunarodne zajednice. Opširnije u posebnoj vesti.

09.05 – Barikade ulaze u deseti dan, osnovci u školskim klupama, skrednjoškolci onlajn 

Srbi na severu Kosova Svetog Nikolu dočekuju na barikadama, koje ulaze u deseti dan. Nakon jednonedeljne obustave nastave, đaci osnovnih škola od danas su ponovo u školskim klupama, dok su srednjoškolci preusmereni na onlajn nastavu.

Osim što je oko 02.25 iza ponoći u severnom delu Mitrovice odjeknula jaka detonacija, noć na severu Kosova protekla je mirno. U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice i dalje je primetan veliki broj patrola Kosovske policije, dok severom Kosova patroliraju pojačane jedinice KFOR-a. 

Ugostiteljski objekti i dalje ne rade. 

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak još uvek su neprohodni za saobraćaj. 

Kako je saopštio potpredsednik Srpske liste i član Kriznog štaba, Igor Simić, danas će u podne kod krsta u Rudaru, nedaleko od Zvečana, nekoliko svečara obeležiti Svetog Nikolu. 

Najavljena humanitarna svirka, planirana za večeras u blizini barikade u Rudaru, odložena je za drugi dan, a zbog velikog broja građana koji proslavljaju Nikoljdan. 

Kada je u pitanju dan za nama, juče je u blizini prelaza Jarinje na strani centralnog dela Srbije, održan skup pod nazivom „Nikad granica, Kosmet je Srbija“, u kom su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Oni su navodno hteli da vojnicima KFOR-a prenesu poruku da „nemaju šta da traže na Jarinju i da ne priznaju granicu koja je uspostavljena od strane prištinskih vlasti“. U tome nisu uspeli, jer im pripadnici MUP Srbije to nisu dozvolili. Do manjeg incidenta došlo je kada je manja grupa okupljenih uspela da probije kordon srpske policije, koji ih je sprečavao da dođu do samog prelaza. Odmah je raspoređena interventna jedinica policije i situacija se smirila. Nezvanično, jedna osoba je privedena. Skup je trajao oko tri sata. 

Međunarodne mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) saopštile su nakon skupa na Jarinju da su pojačale prisustvo na ovom prelazu iz preventivnih bezbednosnih razloga. Odluka o pojačanju trupa, kako je saopšteno iz KFOR-a, usledila je „zbog mogućeg prisustva kriminalnih grupa među demonstrantima“. 

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, skup na Jarinju okarakterisao je kao “epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Kosova”. Poručio je da će kosovske inistitucije “nastaviti da razotkrivaju rusko-srpske namere, insistirajući da ni na koji način ne podlegnu velikoj obmani koju Srbija i Rusija pokušavaju da učine”. Naglasio je da je “Kosovska policija sposobna i ima sve potrebne kapacitete kako bi se izborila sa ovim kriminalnim strukturama”. Dodao je da je njegov “jedini cilj da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve građane bez obzira na etničku pripadnost”. 

Sa druge strane, međunarodne vojne snage – KFOR, predvođene NATO-om narednih dana će izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom Selu. Kako je saopšteno iz ove misije, vežba ima za cilj da obuči jedinice KFOR-a da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji i sastojaće se od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti uz angažovanje vojnih kolona sa inženjersko-teškim vozilima i helikopterima. 

Barikade na severu Kosova postavljene su 10. decembra, inače, na Međunarodni dan ljudskih prava, a usled hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića iz severnog dela Mitrovice.

Više o barikadama u vestima u nastavku.

Srbi deveti dan na barikadama, KFOR blokirao put kod Jarinja, završen skup desničarskih organizacija

Srbi na severu Kosova osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.