Barikade ušle u 12. dan, za sutra najavljen protest u Rudaru

(Vest se ažurira) Srbi na severu Kosova i dalje se nalaze na barikadama, a već 12. dan zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak. Tenzije rastu, a usled zaoštrene retorike i međusobnih optužbi ...
Image

18.45 – Vučić: Barikade će biti uklonjene kad Priština formira ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će barikade na severu Kosova biti uklonjene kada Priština bude formirala Zajednicu srpskih opština. Opširnije u posebnoj vesti.

16.57 – Kosovska policija: Kontrolni punktovi na putu Mitrovica-Leposavić

Na magistralnom putu Mitrovica-Leposavić postavljeni su kontrolni punktovi kako bi se osigurala sloboda kretanja i sprečile kriminalne aktivnosti, saopšteno je iz Kosovske policije. Opširnije OVDE.

15.06 – Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije na delu puta Priština-Raška

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije nalaze se na delu magistralnog puta Priština-Raška, nedaleko od skretanja za Banjsku, saznaje Radio Kontakt Plus. Opširnije OVDE.

13.59 – KFOR: Analiziramo zahtev Beograda za povratak srpskih snaga na Kosovo

Iz Međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno je da se „trenutno analizira nedavni zahtev Srbije“ za povratak do 1.000 pripadnika njenih snaga na KiM i da će ta misija „nastaviti da pruža sigurnost i slobodu kretanja“ stanovništvu na toj teritoriji. Opširnije OVDE.

12.37 – Brnabić: Na ivici smo oružanog sukoba zbog poteza Prištine

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, pozvala je nevladine organizacije, koje su deo Nacionalnog konventa da se „oglase povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji“. Opširnije u posebnoj vesti.

11.52 – Vučević: Važno da budemo smireni i racionalni

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, kaže za RTS da je napeta i dramatična situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da poslednje izjave dodatno zabrinjavaju. Srbija mora da bude smirena, moramo da idemo u pravcu političkog razgovora, ali postoje crvene linije – nema Oluje, nema Bljeska, nema marta 2004. godine, poručuje Vučević. Detaljnije u posebnoj vesti.

11.16 – „Vreme je za nove konstruktivne glasove“

Nakon sastanka u Gračanici, grupa organizacija civilnog društva sa Kosova i iz Srbije usvojila je zajedničku izjavu pozivajući na nove konstruktivne glasove – glasove koji gledaju u budućnost, istovremeno prepoznajući prošlost; glasove koji odlučno tragaju za partnerstvima i koalicijama mimo crvenih linija koje bi trebalo da ih definišu; glasove koji javno ustaju protiv ponižavajuće retorike i retorike koja izaziva podele. Detaljnije u zasebnoj vesti.

09.26 – Direktor operative KP: Uklonićemo barikade kada procenimo da će posledice biti najmanje, Pantić je u policijskoj stanici na Jarinju

„Kosovska policija je, ne samo poslednjih dana, već i ranije, od svojih službi dobila informacije da se na barikadama u večernjim satima nalaze maskirana, opasna lica, koja sa sobom imaju i oružje“, kazao je direktor operative Kosovske policije Gazmend Hodža. Opširnije u posebnoj vesti.

08.40 – Barikade ušle u 12. dan, za sutra najavljen protest u Rudaru 

Srbi na severu Kosova i dalje se nalaze na barikadama, a već 12. dan zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak. Tenzije rastu, a usled zaoštrene retorike i međusobnih optužbi zvaničnika. Iz Kriznog štaba za sutra je najavljen „najveći protest ikada“ zbog “pretnji Aljbina Kurtija”, ali i “direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea Kurtiju”, koji je rekao da su barikade nelegalne.

Što se tiče situacije u severnom delu Mitrovice, trenutno je mirno. Pripadnici Kosovske policije i dalje su raspoređeni u višenacionalnim naseljima. Ugostiteljski objekti rade, ali ograničeno – do 18.00 časova. Osnovci su u školskim klupama, dok srednjoškolci još uvek nastavu pohađaju na daljinu. 

Tokom noći, ali i večernjim satima, u multietničkim delovima grada, čulo se više detonacija, koje su uveliko postale svakodnevica. 

Dan za nama obeležio je i zaoštrenu retoriku i međusobne optužbe zvaničnika, pa je s tim u vezi za sutra u podne najavljen protest u mestu Rudare, u opštini Zvečan, gde se nalazi jedna od postavljenih barikada. Protest se organizuje, kako je saopšteno iz Kriznog štaba, iz dva razloga – zbog izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, za britanski list Gardijan, koji je navodno naveo da Prištinu brine da uklanjanje barikada na severu Kosova „ne može isključiti žrtve“, ali i zbog „direktne podrške Kurtiju od strane nemačkog ambasadora u Prištini, Jerna Rodea, koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja“. 

Ono što je takođe obeležilo jučerašnji dan jesu snažne optužbe koje je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, izneo na račun predsednika Srpske liste Gorana Rakića, tvrdeći da je upravo Rakić taj koji „održava barikade“ i to u saradnji sa „kriminalnim i oružanim bandama“. 

„Goran Rakić u saradnji sa kriminalnim i oružanim bandama održava barikade koje već 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike Kosovske policije. Jedini jezik koji oni prepoznaju i kojim trube su ubistva, dok jedini jezik koji mi prepoznajemo je stabilnost, red i zakon, svima i bez razlike“ – naveo je između ostalog Svečlja. 

Srpska lista reagovala je na ove optužbe navodeći da je Svečlja uputio najdirektniju pretnju, kao i da se radi o „crtanju mete na čelo“ Rakića. 

Podsetimo, blokade puteva na severu Kosova usledile su 10. decembra nakon što je uhapšen Dejan Pantić, bivši službenik Kosovske policije. Njega vlasti u Prištini terete da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije. Napad je okarakterisan kao „terorizam“. 

O barikadama čitajte u vestima u nastavku.

Sever Kosova i dalje blokiran, ugostiteljski objekti počeli sa radom

Barikade ulaze u deseti dan, osnovci u školskim klupama, skrednjoškolci onlajn

Srbi deveti dan na barikadama, KFOR blokirao put kod Jarinja, završen skup desničarskih organizacija

Srbi na severu Kosova osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.