Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Batuse: Grafit UČK umesto imena sela

Na ulazu u selo Batuse nedaleko od Kosova Polja tabla sa imenom mesta je precrtana, a ispisan je grafit posvećen nekadašnjoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UÇK).
Image

Ionako podignute tenzije u odnosima Srba i Albanaca redovno se dodatno „opterećuju“ sličnim grafitima.

Poslednji u nizu je tokom današnjeg dana ispisan u većinski srpskom selu Batuse, nedaleko od Kosova Polja. Na tabli je precrtano ime mesta i napisano UČK.

„Ne znam kako se to desilo, to ne zna niko. Jedino rešenje je da vratimo kamere iz Lepine, da vidimo u to vreme ko je prolazio“, rekao je za RTV Kim predsednik sela Marko Arsić.

„Ispisivači“ parola povećenih Oslobodilačkoj vojsci Kosova, Albaniji i ruženju Srba i Srbije po pravilu ostanu nepronađeni i nekažnjeni, za razliku od autora grafita CZV posvećenog fudbalskom klubu Crvena zvezda u obližnjem Skulanevu.

Batuse je etnički mešovito selo sa oko 300 Srba koji se pretežno bave poljoprivredom. U njemu ima oko 80 srpskih i 20 albanskih kuća. Nalazi se nadomak Kosova Polja između Lepine i Vragolije u blizini ušća reke Gračanke u Sitnicu.

Kancelarija za KiM: Organizovano i plansko zastrašivanje preostalih Srba južno od Ibra

Da je u selu Batuse ispisan grafit UČK, potvrdili su i iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema evidenciji Kancelarije, samo tokom ove godine više od 10 puta je zabeleženo ispisivanje grafita ili postavljanje zastava OVK širom srpskih sredina na КiM. 

“Zbog učestalosti ovih incidenata, oni se više ne mogu posmatrati kao izolovani slučajevi, već kao organizovano i plansko zastrašivanje preostalih Srba južno od Ibra sa ciljem da se proteraju iz svojih domova”, ocenjuju iz Kancelarije. 
Ukazuju da ispisivanje grafita dolazi u danu kada svetski zvaničnici borave u Prištini, “kojima albanski političari predstavljaju Кosovo i Metohiju kao oazu multietničnosti, dok ih stanje na terenu svakodnevno demantuje”. 

“Кancelarija za Кosovo i Metohiju uporno ukazuje na stepen ugroženosti srpskog naroda na КiM i svakodnevno apeluje na smirivanje tenzija i poboljšanje bezbednosne situacije, ali evidentno je da političari iz Prištine ne mare za Srbe jer nijedan incident nisu čak ni javno osudili. Naprotiv, oni svojim zapaljivim izjavama prema srpskom narodu podgrevaju nasilje, nadajući se da će provokacijama izazvati neodmerenu reakciju Srba ali im takav plan neće poći za rukom”, zaključuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.