22:05, 27.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Bazar za Vuksana i Minju - Kosovska Mitrovica sutra na ispitu humanostiHumanitarni bazar “Podrži život”, sa primarnim ciljem da se prikupe sredstva za lečenje Vuksana Zdravkovića iz Štrpca i Minje Matić iz Kragujevca, biće održan sutra na glavnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

bazar-za-vuksana-i-minju-kosovska-mitrovica-sutra-na-ispitu-humanosti

Radio Kontakt Plus

Na ovu ideju došle su dve entuzijastične dame - Aleksandra Ćirković i Marina Grković, a uzor su im žene koje širom centralne Srbije uspešno organizuju ovakve akcije.

Budući da obe žive u Kosovskoj Mitrovici, odlučile su da upravo u našem gradu sprovedu ovaj vid humanitarne akcije, u nadi da će privući što veći broj privrednika i ujedno podstaći i ostale žene širom Kosova i Metohije da nešto slično pokrenu u njihovim mestima.

Dvogodišnji Vuksan i jednogodišnja Minja boluju od spinalne mišićne atrofije (SMA). Lek "Zolgensma" je presudan za njihovo ozdravljenje, a prima se samo u Americi. Za svakog pojedinačno, potrebno je 2,4 miliona dolara.

Ukoliko prikupe određenu svotu, pored Vuksana i Minje, deo prihoda će izdvojiti i za malu Dariju Antović iz Zvečana, koja boluje od cerebralne paralize. Za njeno lečenje je potrebno 3.000 evra.

Na njihovo veliko iznenađenje, za vrlo kratko vreme im se obratio veliki broj zainteresovanih za učešće u ovoj humanitarnoj akciji, pretežno žene.

“Preko 30 žena nam se javilo i ponudilo svoju pomoć, tako da ćemo imati dosta štandova sa slatkim i slanim poslasticama, igračkama, čak i sa zimnicom, domaćim proizvodima sa Šare, rukotvorine… Dakle, sve što je moguće prodati - knjige, nakit, sokiće… Imaćemo animatore za decu, a angažovale smo i fotografa. Takođe smo obezbedile i di-džeja. Biće zaista jedna fešta i mislim da će prijati posle ove situacije sa pandemijom i deci i roditeljima. Naročito zato što je sve to u humanitarne svrhe i ima jedan viši cilj, a to je da pomognemo onima kojima je pomoć neophodna”, kaže Marina Grković.

A odazvali su se i pojedini privrednici, koji će svu zaradu od tog dana preusmeriti na račun ovih mališana. Reč je o butiku “Loren”, zatim frizerki Dijani, čiji se salon nalazi u zgradi “Metohije”, dok su drugi želeli da ostanu anonimni.

“Apelujem na sve da nam se pridruže. Deci će biti lepo, a odrasli će učiniti humano delo. Nečijih 1.000 dinara može da zaokruži tu sumu novca koja je potrebna da nečije srce nastavi da kuca. Hajde da ovaj severni deo Mitrovice pokaže koliko je veliki i koliko veliko srce ima”, poručuje Aleksandra Ćirković uz molbu da zbog trenutne epidemiološke situacije tog dana građani nose zaštitne maske.

Događaj će biti organizovan u periodu od 16 do 21h na glavnom gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici.

Pokažimo humanost na delu!


Tagovi: DecaPomoćMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije