Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Beograd će uraditi sve što je dogovoreno, ali tek kad Priština formira ZSO“

Beograd će ispuniti sve što je dogovoreno tokom dijaloga, ali tek kada Priština formira Zajednicu srpskih opština, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Image

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa švedskim ministrom spoljnih poslova, Tobijasom Bilstremom, podsetio da se danas navršava deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

„Kada Kosovo formira ZSO, Srbija će uraditi svoj deo posla. Možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa vašom obavezom da formirate ZSO“, poručio je on.

Istakao je da Srbija neće podržati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Dodao je da mu je šef švedske diplomatije preneo njihov stav o važnosti uvođenja sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Vučić je sagovornika upoznao sa razlozima zašto je Beograd protiv toga, podsetivši na NATO bombardovanje SRJ bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Naveo je da su razgovarali i o evropskim integracijama.

Ministar spoljnih poslova Švedske, Tobijas Bilstrem, izjavio je da se Srbija mora uskladiti sa politikom Evropske unije prema Rusiji, da mora sprovesti reforme i da se očekuje implementacija sporazuma iz Brisela i Ohrida.

„Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope. Očekujemo od naših partnera da se usklade sa nama i preuzmu stratešku odgovornost za zajedničku bezbednost“, rekao je Bilstrem.

Dodao je da švedsko predsedavanje EU visoko na agendi drži zapadni Balkan i da je taj region suštinski partner Unije, kako bi Evropa bila stabilna i prosperitetna.

„Srbija pripada Evropskoj uniji. EU je najveći donator, trgovinski partner i investitor u Srbiji. Nema alternativa i verujem da će učesnici političke scene ostati na evropskom putu“, kazao je Bilstrem.

Kako je rekao, Vučiću je čestitao na postizanju „istorijskog sporazuma sa Prištinom“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.