„Beograd ne priznaje na svim graničnim prelazima lična dokumenta koja izdaje Priština, moguća mera reciprociteta“

Velikom broju građana Kosova nije dozvoljen ulazak u Srbiju iz drugih zemalja sa kojima se ona graniči, a to predstavlja kršenje sporazuma koji su delegacije Beograda i Prištine postigle ...
Image

Kurti je kazao da Beograd ne priznaje na svim graničnim prelazima lična dokumenta koja izdaje Priština.

Rekao je da je o svemu obavestio zvaničnike u Briselu i dodao da ne isključuje primenu mere reciprociteta.

„Insistirali smo na potpunoj slobodi kretanja. Time se bavi potpredsednik moje vlade. Ne može biti delimične slobode kretanja“, poručio je Kurti.

Kako bi se došlo do napretka u dijalogu Beograda i Prištine, Nemačka i Francuska su se uključile u proces angažujući svoje predstavnike, a Kurti je to pozdravio.

„Kosovo shvata važnost evropskih integracija. Podržavamo to što će dve važne evropske države, koje su priznale kosovsku nezavisnost, pomoći da se kroz dijalog u Briselu dođe do pravno obavezujućeg sporazuma, koji je usredsređen na međusobno priznavanje“, rekao je Kurti.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron, pre par dana poslali su pisma kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima se navodi da su angažovali svoje savetnike za spoljnu politiku i bezbednost kako bi pomogli u radu specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.