Beograd: Održana litija za KiM

U Beogradu je danas održana litija "Za sveto Kosovo i Metohiju". Litija je počela u 15.30, šetnjom od patrijaršije do hrama Svetog Save. 
Image

Na čelu kolone nalazili su se vernici koji su nosili ikone svetaca, kao i drveni krst, dok se u koloni kretalo i vozilo sa kojeg su emitovane duhovne pesme, javio je FoNet. Tokom litije za saobraćaj su bile zatvorene ulice Kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Prizrenska, Kralja Milana, deo Beogradske (kod kružnog toka na Slaviji) i Bulevar oslobođenja. 

Isti medij je javio da su organizatori litije Udruženje pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje. Međutim, na pozivu za litije koji je objavljen na društvenim mrežama nije precizirano ko su organizatori, već se navodi da su to „pravoslavna udruženja okupljena u Litije za spas Srbije“, te da pozivaju na litije sa „blagoslovom svojih otaca“. 

„U nastavku litije narod sa sveštenstvom saborno u molitvi sa patrijarhom u hramu Svetog Save“ – navodi se takođe. 

Pre samo dva dana srpski patrijarh Porfirije je u besedi – nakon molebana u hramu Svetog Save za Kosovo i Metohiju – da „crkva ne može pristati da se bez nje izvan hrama kao najvažnijeg doma molitve neko oblači u njeno ime“, da „koristi njeno ime“ i „njeno dostojanstvo“. 

„Bez obzira o kojoj se vrsti organizovanja ili kojoj vrsti organizacije se radi ili bez obzira koliko naziv bilo kojeg eventualnog organizovanja ili organizacija može da lepo zvuči i bez obzira na to što zaista može imati istinske, časne, ispravne ciljeve, jer mi znamo šta je crvka i znamo ko smo mi i znamo šta je hram i znamo šta je moltiva. Ali iza raznih organizovanja, ako hoćete organizacija, često ne znamo ko je, ali često ne znamo čak i ako one ne znaju da li može biti neko nevidljiv ko i njih upotrebljava u neke druge svrhe koje nisu u skladu sa konačnim i krajnjim ciljem koji sebi postavlja crkva. U tom smislu mi moramo voditi računa kao crkva, zbog odgovornosti na koju nas je Gospod pozvao da budemo oprezni i da ne dozvolimo sebi da na bilo koji način budemo upotrebljeni. Ponavljamo, čak i onda kada neko može biti ima dobre i najčistije namere“ – naveo je patrijarh. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.