19:00, 20.12.2021 Izvor: N1 Beograd, Kim, FoNet, Kosova Press, Radio Kontakt Plus

Beriša predvodio protest protiv Otvorenog Balkana i dolaska VučićaNekoliko stotina ljudi okupilo se u Tirani kako bi protestovalo zbog inicijative Otvoreni Balkan i dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića, javljaju albanski mediji.

berisa-predvodio-protest-protiv-otvorenog-balkana-i-dolaska-vucica

Foto: Screenshot/ YouTube / Top Channel

Okupljeni demonstranti su prošetali ulicama Tirane, a kolonu je predvodio bivši premijer Albanije, lider opozicione Demokratske partije, Salji Beriša koji je i pozvao na protest.

Beriša se od početka protivi inicijativi Otvoreni Balkan, a naveo je da je glavni cilj protesta „pakt koji su sklopili Rama i Vučić“.

Na protestu je govorila i bivša ministarska javne uprave iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK) Melihate Trmkoli, a spaljena je srpska zastava.

"Čula sam neke mlade Soroševce kako kažu da ako Srbija prizna Kosovo, da ćemo prihvatiti Otvoreni Balkan. Nikada i nikada. Čak i da prizna Kosovo, mi nećemo priznati Otvoreni Balkan. Dobro je da Edi Rama danas i sutra uradi samo jednu stvar, da ovaj pakt proglasi ništavnim, to treba da uradi. Kosovo ne toleriše, Albanci ne tolerišu ovaj pakt. Mi, Albanci, imamo samo jedan pakt, sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom, sa zapadom. Ovo je naša veza, ovo je naš pakt“, rekla je Trmkolijeva i dodala da je "Vučić najveći Miloševićev kritičar, ne zbog nečeg drugog već zato što nije uspeo da istrebi Albance".

Prema navodima medija u Albaniji, za održavanje reda i mira tokom ovih protesta, angažovano je više od 2.000 pripadnika policije, a osim specijalaca, angažovani su i snajperisti.

Samit prebačen u Elbasan

Albanski premijer Edi Rama odlučio je da početni deo samita Otvorenog Balkana sa Zoranom Zaevom i Aleksandrom Vučićem premesti iz Tirane u grad Elbasan.

Sastanak bi trebalo da počne kasnije večeras.

Na večeri se očekuje i prisustvo višeg savetnika u Atlantskom savetu Džima O Brajena i potpredsednika Fondacije za otvoreno drištvo Aleksa Soroša.

Samit se nastavlja sutra ujutru u Tirani, ako to dozvoli bezbednosna situacija.

Sastanku će sutra putem video-linka prisustvovati i evropski komesar Oliver Varhelji.

Predviđeno je i potpisivanje šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Petković: Današnji haos režiran od strane ekstremista i političara iz Prištine

“Današnji haos i divljanje u Albaniji režirano je direktno od strane ekstremista i političara iz Prištine i pokazuje da albanski glasač Aljbin Кurti ne preza ni od jedne prilike da izazove nasilje, baš kao što je činio i na severu Кosova i Metohije”, reakcija je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra petkovića, nakon protesta u Albaniji. 

“Nisu ekstremisti danas samo zapalili srpsku zastavu, oni su želeli da zapale region i Zapadni Balkan pretvore u bure baruta”, smatra Petković. 

Kako dalje navodi, to im neće poći za rukom, kao što im nije uspelo da danas u Tirani zaustave predsednika Vučića jer će njegova vizija "Otvorenog Balkana" i prosperitetnog regiona “pobediti sve ekstremiste i neprijatelje mira i stabilnosti”. 
Beograd će svom svojom snagom i politikom nastaviti da bude primer i oličenje regionalne saradnje, mira i ekonomskog prosperiteta, ali i glavni grad gde su svi dobrodošli i gde se zastave drugih država poštuju, poručuje Petković.
Tagovi: AlbanijaProtestSeverna MakedonijaRegion i svetSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije