Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Bisljimi i Sunjog zabrinuti za situaciju na severu

“Policijske jedinice koje su otišle na sever imaju striktnu naredbu da budu vrlo korektne u tretmanu svakog građanina”, rekao je zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u ...
Image

Besnik Bisljimi kaže da je informisan o slučaju direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića ali da, kako kaže, napad od strane specijalaca nije potvrđen, već se radi samo o sumnji.

“Pogrešno je ako izlazimo sa zaključcima za slučaj koji nema potvrdu. Ono što sigurno znam su dve stvari: Prvo, Kosovska policija odmah po informisanju kontaktirala je pograničnu policiju sa srpske strane kako bi saznala da li je bilo zabrinutosti koja je izražena od strane gospodina Miodraga nakon prelaska granice. Oni su rekli da on ništa nije prijavio. Mi znamo da policijske jedinice koje su otišle na sever imaju striktnu naredbu da budu vrlo korektni u tretmanu svakog građanina jer znamo za nivo dezinformacija i manipulacije. Uloga policije na severu je velika i građani možda reaguju tako da je situacija napeta”, kazao je Bisljimi i dodao da su institucije spremne da preduzmu mere ukoliko se takvi slučajevi potvrde.

Kosovski pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izbegao je da odgovori konkretno na pitanja novinara da li vlada ima rešenje za aktuelnu krizu na severu Kosova i da li je postignut dogovor oko preregistracije vozila.

„Mi smo zabrinuti za višestruke manje stvari, a ne za to. Treba praviti razliku o tome da li smo zabrinuti ili da li se nečemu nadamo. Nadamo se da će se nešto dogoditi. To je rizik. Ali to svedoči i o ljubavi i nepostojanju ljubavi prema zemlji. Sve što treba uraditi jeste slediti zakon u smislu popuštanja tenzija“, kazao je Bisljimi.

I šef EU na Kosovu Tomaš Sunjog je istakao da je zabrinut zbog situacije na severu Kosova, pa je pozvao strane da reše aktuelnu krizu.

„Rekao bih da smo zabrinuti i o stanju na severu, ali moj stav je da citiram izjavu visokog predstavnika koja kaže da 'EU poziva strane da rešavaju stvari dijalogom uz najveću ozbiljnost i da se uzdrže od jezika koji dovodi do eskalacije i vodi ka nasilju'”, ponovio je Sunjog na debati koja je u Prištini organizovana povodom poslednjeg izveštaja EU o napretku Kosova.

Sunjog je negirao da je EU zapostavila temu postizanja sporazuma Beograda i Prištine pitanjem tablica.

“Mi nismo zapostavili sveobuhvatni sporazum, mi smo vrlo fokusirani na sveobuhvatni sporazum i nastojaćemo da pospešimo ovu agendu što je pre moguće. Razume se, to zavisi od volje obeju strana, ali svakako postoji zainteresovanost da imamo jedan sveobuhvatan sporazum zakonski obligativan, potpisan i implementiran”, kazao je šef EU.

Govoreći o jučerašnjem susretu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Bisljimi je kazao je čuo mnogo dezinformacija, pa i onu o navodnom susretu i dogovoru sa srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem. Bisljimi kaže da se sa Petkovićem nije sreo od jula meseca.

Na pitanje da li će izbori u četiri opštine na severu biti legitimni ukoliko Srbi ne izađu na glasanje, zamenik premijera je kazao da se institucije lokalnog ne grade za interese centralne administracije nego za interese zajednice.

“Shodno tome kada su izbori na severu Besnik Bisljimi nema pravo glasa jer ne pripada toj zajednici. Tu glasaju samo građani tog dela i mislim da su građani svesni važnosti da kroz glas kanališu i donošenje odluka na lokalnom nivou. Ovo je najjači demokratski instrument preko kog vi nekog kažnjavate ili nagrađujete”, kazao je on.

U tom smislu se osvrnuo i na postupak Srpske liste koja je izašla iz institucija i najavila da neće izaći na predstojeće izbore 18. decembra.

“Srpska lista je bila deo institucija godinama, ja sam bio i jesam zamenik premijera, ali imam nula susreta sa gospodinom Rakićem, nula zahteva za njegove projekte koji štite ili unapređuju interese i nula inicijativa Srpske liste u Skupštini. Mislim da je ovo zlatna prilika za vas da birate te mehanizme koji zaista promovišu interese zajednice, a ne interese određenih klanova, kreatora politike u Beogradu“, kazao je on.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.