18:53 | 13.06.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Bisljimi: Naredni dani kritični za dogovor o energetici na severu Kosova, Elektrosever jedini operaterKosovo je veoma blizu postizanja dogovora o električnoj energiji u četiri opštine na severu Kosova. Srpska strana se sastala sa KEDS-om u Istanbulu što je imalo za cilj da se obezbede garancije za četiri usluge - ugradnja brojila za električnu energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplata. Osim Elektrosevera neće biti drugih operatera na severu Kosova. Naredni dani su kritični za finalizaciju dogovora - tvrdi šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi. 

bisljimi-naredni-dani-kriticni-za-dogovor-o-struji-na-severu-kosova-elektrosever-jedini-operater

Foto: Fejsbuk nalog Besnika Bisljimija

Prenosimo njegov Fejsbuk status u celosti. 

"Kosovo je veoma blizu finalizacije dogovora o početku implementacije vodiča (za pitanje, prim. aut.) energetike, koji ima za cilj da stavi u kolosek probleme snabdevanja i plaćanja električne energije u četiri opštine na severu zemlje. Problem koji su stvorile, održavale i nasledile sve prethodne vlasti.

Poštovani građani,

U vezi sa najnovijim dešavanjima, izjavama i izveštajima, dozvolite mi da vas obavestim i osiguram da:

– Svaki eventualni dogovor Kosova i Srbije po pitanju energetike neće promeniti ni jednu zapetu u onome što je već dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine.

- U ime Kosova pregovara samo Vlada Republike Kosovo. Sastanak KEDS-a i srpske strane, organizovan u Istanbulu 9. juna, imao je samo za cilj da se obezbede garancije za četiri usluge ugovorene 2015. godine - ugradnju brojila za električnu energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplatu i ove obaveze su ispunjene. 

- Neće biti dodatnih operatera osim Elektrosevera i dodatnih usluga u oblasti distribucije, osim četiri navedene usluge dogovorene 2015. godine i mimo četiri opštine na severu Republike Kosovo.

Naredni dani su kritični za finalizaciju dogovora za početak implementacije vodiča za električnu energiju, u tom slučaju može doći do kampanja dezinformacija koje imaju za cilj da nanesu štetu procesu i održe problem. Zato pozivam sve da budu još oprezniji u dobijanju i širenju nepotvrđenih informacija. Obaveštavaćemo vas o svim zvaničnim dešavanjima". 
Tagovi: Briselski sporazumSever KosovaBriselski dijalogKEDSKosovoSrbijaBrisel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije