16:08, 27.04.2022 Izvor: Beta, N1

Novi Tačijevi branioci - bivši tužilac Haškog tribunala i zvaničnik UNMIK-aBivši tužilac Haškog tribunala, Piter Mekloski i nekadašnji ministar pravde u misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Albert Moskovic - novi su branioci komandanta OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji tokom 1998. i 1999. godine.

bivsi-tuzilac-haskog-tribunala-i-unmikov-zvanicnik-novi-tacijevi-branioci

Foto: Jerry Lampen/The Associated Press

Sud za zločine nekadašnje OVK u Hagu, objavio je da će Mekloski i Moskovic braniti Tačija zajedno sa njegovim glavnim zastupnikom Gregom Kihoom i drugim advokatom, Pjerom Ričardom Prosperom.

Američki pravnik Mekloski je u Haškom tribunalu, tokom dve decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.

Na osnovu dokaza koje je Mekloski izveo, sud je za genocid u Srebrenici osudio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu.

Takođe, za podržavanje i pomaganje u genocidu osudio je Radislava Krstića i Dragu Nikolića.

Dokaze o ubistvima u Srebrenici, Mekloski je izvodio i na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji je preminuo pre presude.

Albert Moskovic, takođe američki pravnik, na Kosovu je tokom 2006. i 2007. godine bio direktor odeljenja UNMIK-a za pravosuđe.

U jednom kasnijem intervjuu, Moskovic je svoju ulogu na Kosovu opisao kao "ministra pravde" u misiji UN.

Moskovic je tada, među izazove s kojim se suočavao na Kosovu, uvrstio i "zastrašivanje svedoka kojima je bila neophodna zaštita".

Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007. godine, Moskovic je naglasio da je "poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti".

Na pitanja albanskih i srpskih novinara, Moskovic je tada potvrdio da su "svedoci bili zastrašivani, povređivani i ubijani", ali uprkos novinarskom insistiranju, nije mogao da kaže koliko je svedoka ubijeno.

Sud za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, u više odluka je potvrdio da na Kosovu i dalje vlada rasprostranjena klima zastrašivanja i uznemiravanja svedoka.

To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od hapšenja u novembru 2020. godine zadržani Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.
Tagovi: PravosuđeHašim TačiHag

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije