Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Blagovesti najviše svetkuju žene, veruje se da danas počinje proleće

Blagovesti su danas. Na današnji dan arhangel Gavrilo javio je Bogorodici da će roditi Isusa Hrista. Narod slavi Blagovesti kao veliki praznik, čak se misli da danas ni ptice u šumi ne ...
Image

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina – Sv. Jovana Krstitelja, arhangel Gavrilo pojavio se u Nazaretu ispred Device Marije i pozdravio je rečima „Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“.

Tako je začuđenu i uplašenu Mariju arhangel obavestio da je izabrana da rodi sina Božjeg – spasitelja sveta i ljudskog roda.

Sa ovom blagovešću i silaskom Duha Svetoga, otpočinje spasenje ljudi i obnovljenje tvari.

Otuda se Blagovest smatra koliko velikim, toliko i radosnim praznikom. Ubraja se u dvanaest velikih praznika kada je reč o pravoslavlju.

U našem narodu Blagovesti najviše svetkuju žene zbog poroda. Veruje se i da je danas dobro umiti se u potoku ili reci. Lupanjem u šerpe i tepsije, paljenjem vatre, teraju se zmije daleko od kuće.

Prema narodnom verovanju, tek sa Blagovestima počinje proleće. Mnogi ne orezuju ni vinograde ni voćke do današnjeg dana.

Blagovesti su uz Cveti jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Nepokretan je praznik, pa se slavi 25. marta po julijanskom, odnosno 7. aprila po gregorijanskom kalendaru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.