Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Blinken: Moramo da ustanemo protiv tirana i svih koji silom prekrajaju tuđe granice

Prvo izdanje međunarodnog foruma „Žene, mir i bezbednost“ dovelo je na Kosovo stotine učesnica iz različitih zemalja sveta koji su se uključili u diskusiju o položaju žena i doprinosu miru ...
Image

Povod za intervenciju Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu bio je ispravan, stoga je uspešno okončan, izjavio je u subotu državni sekretar Entoni Blinken. Putem video-obraćanja on je tako bio deo diskusija na forumu „Žene, mir i bezbednost“. Sećajući se bivše sekretarke Medlin Olbrajt, Blinken je rekao da su od nje dobili jasne instrukcije.

„Moramo ustati protiv tirana i drugih i svih onih koji koriste silu da prekrajaju granice drugih država. Ona je u poslednjoj poseti Prištini, 2019. godine, rekla da je rat na Kosovu bio sukob između varvarskih ubistava i neophodne sile, zlonamerne netrpeljivosti i poštovanja ljudskih prava. Između tiranije i demokratije, naša Alijansa je bila veoma moćna, ali smo uspeli, jer je naša stvar bila ispravna zbog naroda Kosova. Sve važi i danas i ponovo ćemo uspeti“, izjavio je američki državni sekretar.

Blinken se osvrnuo na reči bivše sekretarke Olbrajt povodom posvete koju joj je Kosovo dalo u prvom izdanju međunarodnog foruma. Glavna tema rada ove tribine bila je položaj žena. Diskusije koje su održane u subotu i nastaviće se u nedelju, a u Prištini okupile su stotine učesnica iz 33 zemlje sveta.Secretary Albright left us instructions: stand up to tyrants; prevent any country from using force to redraw borders; and defend the principles of the UN charter. Thankful to President Osmani & organizing partners for convening this Kosovo-hosted Women, Peace and Security Forum. pic.twitter.com/ytnQdF3U3b— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 22, 2022

Nekadašnje američke sekretarke setio se i general Vesli Klark. Iako je rekao da je ostalo još mnogo posla, Klark je pohvalio Kosovo i dodao da je ponosan na posao koji je obavljen.

Osmani: Kada gledamo u budućnost, ne smemo zaboraviti prošlost

Domaćin Foruma, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je da kada je u pitanju položaj žena, ima mnogo posla, ali da je cilj prevazilaženje izazova, kako bi se postigla ravnopravna zastupljenost. Izdvojila je rad žena na putu ka ravnopravnosti i njihov doprinos izgradnji nacije.

„Radićemo dan i noć na tome da jednakost bude deo naše svakodnevice. Kada gledamo u budućnost, ne smemo zaboraviti prošlost. Istorija Kosova je priča o svakoj ženi koja je skinula kamen sa našeg puta ka ravnopravnosti. Žene koje su se suočile sa otporom i protestima 90-ih takođe su uzele oružje da zaštite ovu zemlju“, rekla je ona.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, takođe je priznao da su izazovi sa kojima se suočavaju žene na Kosovu veliki. Iako je cenio napredak za koji je rekao da je postignut, Kurti je dodao da još treba da se uradi na putu postizanja ravnopravnog učešća.

„Nema garancije mira i bezbednosti osim ako ga zajedno ne ostvare muškarci i žene. Ne postoji druga alternativa i najefikasnija garancija je da ima više žena u KBS i u organima za sprovođenje zakona, a to takođe znači ispunjavanje prava manjina i prava svih. Žene i devojke Kosova su se mnogo žrtvovale, bile su žrtve i borci, dale su doprinos u različitim kategorijama i demokratizaciji institucija Republike“, rekao je Kurti.

Jedna od diskusija koja se vodila na panelima Foruma za žene, mir i bezbednost bila je i ona na temu učešća žena za pregovaračkim stolovima.

Bivša glavna pregovaračica Prištine u pregovorima sa Beogradom, Edita Tahiri, kritikovala je emisara EU Miroslava Lajčaka zbog toga što ne uključuje žene u pregovaračke procese. Ona je rekla da je iznenađena hrabrošću izaslanika Lajčaka da učestvuje u diskusiji.

„Sa praznog stola u Briselu bez žena, ni u delegaciji Kosova, ni Srbije, ne znam kako možete da dođete ovde. Mi smo tu i da biste bili za pregovaračkim stolom morate biti u politici. Pre 23 godine sam postala pregovarač, na konferenciji u Rambuju, bila sam jedina žena među 15 muškaraca”, rekla je Tahiri.

Podstakla je žene da se više angažuju u politici, da tako postanu deo donošenja odluka.

„Da su žene ranije bile u globalnom liderstvu u svetu, možda ne bismo bili u tako velikoj krizi. Situacija je ovakva, ja bih se založila za žensko liderstvo, da ulažemo kao društvo, kao institucije”, rekla je ona.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, rekao je da u svom timu ima ravnopravno učešće žena i muškaraca. On je rekao da u pogledu razvoja dijaloga očekuje da obe strane komuniciraju sa svojim građanima.

„Ono što očekujem od obe strane, Kosova i Srbije je to da komuniciraju sa svojim građanima, da pripremaju stanovništvo za dogovor, jer moramo da imamo konsenzus i to je i odgovornost onih koji vas predstavljaju u ovom procesu“, rekao je Lajčak, dok se pohvalio transparentnošću za koju je rekao da imaju po ovom pitanju.

„Usuđujem se da kažem da proces nikada od mog imenovanja nije bio tako transparentan kao što jeste. Rado dolazim kod onih koji žele da me vide. Vi me pozivate ovde, ali ne možete da mi prigovorite da vlast ne razgovara sa vama, imate priliku da to tražite od ljudi za koje ste glasali“, rekao je on.

Zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine: Putin je danas novi Milošević

Tokom rada Foruma, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, odlikovala je žene Ukrajine Predsedničkom medaljom za zasluge za, kako je rekla, iskazanu hrabrost i dat doprinos.

Orden su primili poslanica ukrajinskog parlamenta Jevgenija Kravčuk i ukrajinski novinari koji su se smestili na Kosovu.

Iz Ukrajine je o izazovima sa kojima se suočavaju žene govorila i zamenica ministra spoljnih poslova Emine Japarova. Ona je rekla da će predsednička medalja koju deli Kosovo ohrabriti Ukrajinke. Govoreći o situaciji u Ukrajini, „posle ničim izazvane ruske agresije“, Japarova je predsednika Rusije Vladimira Putina uporedila sa bivšim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

„Putin je danas novi Milošević, obojica imaju krvave ruke“, poručila je ona kroz video-poruku učesnicima Foruma za žene, mir i bezbednost.

Prisutnima se, između ostalih, obratila i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, prvog dana foruma „Žene, mir i bezbednost“.

Rad je počeo u subotu, Forum će se završiti u nedelju, diskusijom o raznim temama na oko 10 panela.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.