Blokade puteva na severu Kosova ulaze u 13. dan, u podne protest u Rudaru

(Vest se ažurira) Srbi koji protestuju zbog hapšenja sunarodnika Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a Kosovska policija već 13. dan ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. ...
Image

20.37 – „Svećljine pretnje neće uplašiti Radoičića i Srbe na barikadama“

Srpska lista se oglasila saopštenjem za javnost u kojem je navela da pretnje i uvrede koje Svećlja upućuje liderima te stranke “najbolje oslikavaju antisrpski karakter vlade Aljbina Kurtija, čiji ministri zloupotrebljavaju svoje pozicije i institucije za obračun sa Srbima”.

Opširnije OVDE.

19.53 – „Neće se još dugo čekati da se uklone barikade koje su Srbi postavili na severu Kosova“

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, rekao da se “neće još dugo čekati da se uklone barikade koje su Srbi postavili na severu”. Opširnije OVDE.

17.02 – Kosovska policija: Protest u Rudaru protekao mirno i bez incidenata

Protest u mestu Rudare (opština Zvečan) završen je mirno i bez prijavljenih incidenata, saopšteno je iz Kosovske policije. Naveli su da je današnjem skupu prisustvovalo oko 1.500 ljudi.

Opširnije OVDE.

16.11 – „Razgovarao sam sa Pantićem, dobro je, ima terapiju…“

Ljubomir Pantović, pravni zastupnik bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića, kazao je za TV N1 da se čuo telefonom sa svojim klijentom, da se on oseća dobro, da prema njemu dobro postupaju i da nema nekih većih primedbi.

Opširnije OVDE.

15.12 – Sa protesta u Rudaru: Sever se dehumanizuje i militarizuje, nemamo problem sa Albancima već sa diskriminatorskom vladom u Prištini

„Barikade nisu problem između srpskog i albanskog naroda, barikade su problem između Srba i Vlade Kosova“; „Mi „imamo problem sa vladom koja je diskriminatorski raspoložena“ – poručeno je danas sa protesta u Rudaru, gde se nalazi jedna od barikada na severu Kosova. Opširnije u posebnoj vesti.

10.12 – EULEX: Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova

“Pažljivo pratimo bezbednosnu situaciju na severu Kosova kroz naše pojačano prisustvo na terenu”, saopšteno je iz EULEX-a. Opširnije u posebnoj vesti.

09.00 – Blokade puteva na severu Kosova ulaze u 13. dan, u podne protest u Rudaru 

Noć na severu Kosova protekla je mirno, osim što je u večernjim satima, u severnom delu Mitrovice odjeknula detonacija.

Na magistralnom putu Mitrovica–Leposavić policija je juče uspostavila punktove za vozila, kako bi se, navode u policiji, osigurala sloboda kretanja i sprečile kriminalne aktivnosti.

Srbi sa Kosova će se u podne okupiti kod krsta u Rudaru kraj Zvečana zbog “pretnji Aljbina Kurtija”, ali i zbog izjave nemačkog ambasadora u Prištini, Jerna Rodea, koji je rekao da su barikade nelegalne. 

Kako Radio Kim nezvanično saznaje, očekuje se da najmanje 50 odsto zaposlenih iz svih institucija koje na Kosovu finansira Republika Srbija prisustvuje skupu.

Na centralnom Kosovu će učenici mlađih razreda danas imati onlajn nastavu, dok deca iz starijih razreda uopšte neće ići u školu, navodi ovaj medij.

I dok međunarodna zajednica i Priština pozivaju na uklanjanje barikada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će barikade na severu Kosova biti uklonjene kada Priština bude formirala Zajednicu srpskih opština.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je da održavanje bezbednosti na Kosovu predstavlja ključ stabilnosti Zapadnog Balkana.

Putevi na severu Kosova blokirani su na najmanje devet lokacija.

Barikade su postavljene 10. decembra.

Opširnije o barikadama u vestima u nastavku.

Barikade ušle u 12. dan, za sutra najavljen protest u Rudaru

Sever Kosova i dalje blokiran, ugostiteljski objekti počeli sa radom

Barikade ulaze u deseti dan, osnovci u školskim klupama, skrednjoškolci onlajn

Srbi deveti dan na barikadama, KFOR blokirao put kod Jarinja, završen skup desničarskih organizacija

Srbi na severu Kosova osmi dan na barikadama

Srbi na severu Kosova sedmi dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi šesti dan na barikadama

Srbi na severu Kosova peti dan na barikadama

Sever Kosova: Srbi i dalje na barikadama, noćas jaka detonacija u severnom delu Mitrovice

Blokade puteva na severu Kosova i dalje traju

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.