14:07, 19.01.2022 Izvor: Kim

Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernikaU manastiru Gračanica, povodom Bogojavljenja, pred velikim brojem vernika održana je praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

bogojavljenje-u-gracanici-osvestana-vodica-i-liturgija-pred-velikim-brojem-vernika

Foto: Kim

„Kako smo čuli u današnjem Svetom Jevanđelju, nebesa se otvoriše i Duh Sveti u vidu goluba siđe na Gospoda Hrista. Čuo se glas Oca nebeskog koji reče: ‘Ovo je moj sin ljubljeni, koji je po mojoj volji i njega slušajte’. Ovo je čudo današnjeg praznika Bogojavljenja, jer se prvi put u istoriji spasenja i roda ljudskog Bog pojavljuje kao Trojica - Otac, Sin i Sveti duh. Zato je današnji praznik nazvan Bogojavljenje“, rekao je otac Sveta u besedi.

Na današnji dan vernici pozdravljaju jedni druge sa “Bog se javi - Vaistinu se javi“, a ovaj praznik se dočekuje uz razne običaje.

Najpoznatiji običaj je vezan za osveštanu vodu. Srbi veruju u njenu lekovitost, pa se bogojavljenska vodica iz crkve nosi kući, gde se čuva i koristi kao sveta tečnost.

„Za pravoslavne vernike današnji praznik uvek ima veliki značaj, jer se okupljamo u ovako velikoj svetinji, sa željom da ostanemo i opstanemo ovde. Ranije smo upražnjavali i neke druge običaje, ali smo sada zatajili“, rekla je Zorica Stojanović iz Gračanice.

Tradicionalno plivanje za Časni krst, manastir Gračanica neće organizovati ove godine zbog loše epidemiološke situacije, ali će grupa vernika sa centralnog Kosova ići na jezero Gazivode kako bi tamo plivala.

„Za mene današnji praznik ima veliki značaj. Mi smo plivači i danas plivamo za Časni krst. Ovo mi je šesta godina kako plivam. Ovaj praznik bi trebalo da poštuju i praznuju ljudi mnogo više nego što se sada poštuje. U mojoj porodici se na Bogojavljenje izlazi napolje, pomolimo se, pogledamo u nebo i zamislimo želju“, kazao je Stefan Mirić iz Gračanice za RTV Kim.

„Posle rođenja Hrista u Vitlejemu, ovo je drugi najveći praznik. Na današnji praznik u porodici se molimo jedni za druge, a sutra proslavljamo Jovana Preteču“, naveo je Milan Tonić.

Prema narodnom predanju, ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, veruje se da će godina biti rodna.

Na Bogojavljenje se nikada ne posti, bez obzirana dan u koji padne.
Tagovi: SPCGračanicaPraznik

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije