„Bojkot institucija nije rešenje problema, nastavljamo sa preregistracijom vozila“

Bez obzira na dešavanja tokom vikenda, rad institucija na severu Kosova se nastavlja, izjavio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.
Image

Nakon odluke predstavnika srpske zajednice na severu da se povuku iz institucija zbog odluke prištinske vlade o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje MUP Srbije na „RKS“ tablice i smene komandira Kosovske policije za region Sever, Nenada Đurića, Kurti je danas izjavio da bojkot nije rešenje.

„Institucije nemaju alternativu. Pozivam Srbe da ne bojkotuju i napuštaju institucije, to su institucije za sve, uključujući i Srbe. Nadležne institucije nastavljaju svoj rad kada je u pitanju preregistracija vozila“, poručio je Kurti.

Na pitanje da li su pred Kosovom novi izbori, Kurti je kazao da novih izbora neće biti, osim u opštinama na severu gde su gradonačelnici dali ostavke.

„Njihove ostavke vode ka izborima, ali treba poštovati zakonske rokove“, kratko je rekao Kurti.

Naglasio je da su poslednjih dana zvanični Beograd pokušava da utiče na bezbednosno-političku situaciju na Kosovu.

„Kroz sejanje straha i panike, pretnje su uperene pre svega ka građanima na severu. Ono što se sada dešava najbolje objašnjava napore Beograda da se suprotstavi francusko-nemačkom predlogu. Ne radi se ni o tablicama, ni o Zajednici srpskih opština, ni o suspenziji komandira Đurića. Radi se o odbijanju Srbije da prihvati predlog Pariza i Berlina“, kazao je Kurti.

Dodao je da je zvanični Beograd „odbacio francusko-nemački predlog, pa sada pravi dramu kako bi se maskiralo odbijanje“.

Optužio je Beograd da sabotira dijalog i bilo kakav sporazum.

„Ovo nije put mira i saradnje, niti izgradnje dobrosusedskih odnosa. Takvi napori biće neuspešni, jer je naša država jaka i demokratska“, rekao je Kurti.

Dodao je da su pripadnici srpske zajednice na severu Kosova „u opasnosti od Beograda koji im pali vozila i kuće“.

Svećlja: Prihvaćeno oko 570 ostavki službenika Kosovske policije regiona Sever

Do danas je prihvaćeno oko 570 ostavki službenika Kosovske policije regiona Sever, kazao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Dodao je da mu je žao što su policajci srpske nacionalnosti podneli ostavke.

„Posebno mi je žao zbog jednog broja njih koji su bili lojalni institucijama Kosova, ali su to učinili zbog pritiska“, kazao je Svećlja.

Naglasio je da je situacija na severu mirna.

„Svi naši postupci na severu bili su u cilju suzbijanja kriminala i preduzeti su nakon intenzivnih istraga. Nijedna akcija nikada nije bila uperena potiv neke etničke grupe, već samo protiv kriminala i korupcije“, rekao je Svećlja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.