13:22, 16.11.2019Izvor: RTS

Bolivija na ivici haosa, petoro mrtvih u sukobimaU sukobu pristalica bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa i policije u regionu Kočabamba ubijeno je najmanje petoro ljudi, a više od 30 povređeno.

bolivija-na-ivici-haosa-petoro-mrtvih-u-sukobima

RTS

Moralesove pristalice traže njegov povratak u zemlju. Privremena vlada Bolivije "šalje kući" diplomate i lekare iz Kube i Venecuele koji su bili ključni saveznici Eva Moralesa.

Privremena vlada Bolivije zatražila je od venecuelanskih i kubanskih zvaničnika da napuste zemlju, uključujući i kubanske lekare, optužujući ih da podstiču nemire nastale usled ostavke bivšeg predsednika Eva Moralesa.

Ministarka spoljnih poslova Bolivije Karen Rodrigez rekla je da će se 725 kubanskih građana vratiti kući.

To je zatražila od svih venecuelanskih diplomata, a neki od Moralesovih pristalica zatražili su azil u meksičkoj ambasadi.

"Oni koji su zatažili azil, moraju da dokažu da su im ugroženi život, sloboda ili fizički integritet,  a to se nije desilo. Meksička vlada će, ako dobiju azil, od nas tražiti da im obezbedimo da napuste zemlju", kaže ministarka Rodrigez.

Privremena predsednica Bolivije Đanin Anjez kaže da svrgnuti predsednik može slobodno da se vrati, ali da će morati da odgovori na pitanja o izbornoj prevari, da neće imati imunitet i da nije dobrodošao ni na jednim izborima.

"Ako predsednik Morales želi da se vrati, neka se vrati, i on zna da mora odgovori na neka pitanja", kaže Anjez.

Morales poručuje da bi želeo da se vrati u Boliviju iz Meksika, gde se nalazi u azilu.

Otkriva da su mu Sjedinjene Države ponudile avion za bekstvo iz Bolivije.

"Sjedinjene Države su pozvale ministra spoljnih poslova u Boliviji i ponudile da pošalju avion da nas odveze kuda želimo. Bio sam siguran da će to biti Gvantanamo", kaže Morales. 

Privremena predsednica je razgovarala sa zakonodavcima iz Moralesove stranke kako bi razrešila krizu u zemlji.

Kao zaključak navodi da su novi izbori verovatni, ne navodeći detalje.


Tagovi: Bolivija

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije