16:24, 26.02.2020Izvor: RTV Kim

’’Bolje i lepše funkcionišemo kao tim’’Učenički parlament Gimnazije Priština je sa profesorima organizovao dobrotvornu akciju „Doručak sa gimnazijalcima“ u Gračanici, čiji je cilj bio da se prodajom poslastica i slanih peciva prikupi novac za ekskurziju za đake koji dolaze iz materijalno ugroženih porodica.

bolje-i-lepse-funkcionisemo-kao-tim

Foto: RTV Kim

Četvrti razred Gimnazije Priština pohađa 36 maturanata. Prema navodima iz škole, za osam učenika se prikuplja ceo iznos troškova maturske ekskurzije, ali će još nekoliko đaka biti pomognuto delom novca, kako bi svi zajedno 11. aprila otputovali u Grčku.

Sve što je danas bilo izloženo na osam štandova: slatka i slana peciva, šareni kolači, mafini... rezultat je nesebičnog truda učenika od prvog do četvrtog razreda prištinske Gimnazije. Pripremljeni proizvodi nisu imali cenu, pa je svako mogao da ostavi onoliko novca koliko želi.

„Na ovu ideju smo došli uz pomoć naše profesorke srpskog jezika Ane Kostić. Napravili smo poslastice koje danas prodajemo, da bismo svi mogli da odemo na ekskurziju. Mi bolje i lepše funkcionišemo kao tim. Ova dobrotvorna akcija će se nastaviti i narednih godina“, kazala je predsednica Učeničkog parlamenta Gimnazije Priština Anđela Stanojević.

„Moram da kažem da je, zapravo, bilo vrlo jednostavno. Kada se nađete u problemu, nađete najjednostavnije rešenje, a ovo je bilo naše. U ponudi imamo slatkiše, slana peciva... Drago nam je da su ljudi pokazali ovakvu zainteresovanost“, navela je maturantkinja Andrijana Slavić.

„Želeli smo da na ovaj način omogućimo svim maturantima da odu na ekskurziju, jer neki od njih nisu u tako sjajnoj materijalnoj situaciji. Došli smo na ideju da organizujemo doručak sa gimnazijalcima. Svi smo napravili po nešto, kolače i slane poslastice koje prodajemo. Mogu vam reći da smo jako zadovoljni“, istakla je učenica treće godine Kristina Lekić.

„Došla sam da podržim ovu akciju, ali i dam svoj mali doprinos. Pravila sam neke sitne kolače“, kazala je bivša učenica ove srednje škole Katarina Marinković.

Podršku učenicima pružili su njihovi profesori, razredne starešine, direktor škole, kao i meštani koji su uživali u pripremljenoj hrani.

Profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Priština Ana Kostić, ponovila je da je ideja ove akcije sakupljanje novca za đake koji nisu u mogućnosti da priušte sebi ekskurziju.

„Radi se o maturantima, učenicima koji dolaze iz višečlanih porodica sa četvoro ili petoro dece, o odličnim učenicima koji su na najbolji mogući način kroz svoje školovanje prezentovali našu školu kroz različita takmičenja, osvajajući različite nagrade“, istakla je Kostićeva.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, obišao je štandove gimnazijalaca i kazao da će lokalna samouprava podržati ovu akciju.

„Rekao sam, obilazeći ove prelepe štandove, ovoj predivnoj deci koja zasigurno znače da ovde imamo budućnost, da će Opština Gračanica pomoći dvoje njihovih drugova koji će o trošku opštine ići na ekskurziju. Ovakve akcije su predivne. Drago mi je da srednjoškolci ovakvim aktivnostima pomažu svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti da idu na ekskurziju“, kazao je Popović.

Direktorka opštinskog Odeljenja za obrazovanje Brankica Ničić, pohvalila je plemenitost gimnazijalaca, ali i preduzetnički duh koji su danas pokazali.

„Jako lepa ideja. Oni su svakako imali u svom planu i programu da odrade projekat preduzetnišva, tako da su uklopili i ono što im je bilo potrebno i ono što je korisno. Ovo valja pohvaliti i svako treba da se ugleda na gimnazijalce koji su želeli da svojim primerom podstaknu i ostale škole da na ovakav način prikupe dovoljno sredstava i obezbedne maturske ekskurzije za svoje drugove“, rekla je Ničićeva.

Plan je da dobrotvorna akcija „Doručak sa gimnazijalcima“ postane tradicionalna.


Tagovi: ObrazovanjeGračanicaHumanitarna pomoc

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije