16:34, 26.05.2022 Izvor: Radio Mitrovica sever

Boranijašević: Cene školarina nepromenjene osim na Medicinskom fakultetuPred kraj školske 2021/2022. godine, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, vrši pripreme za polaganje prijemnih ispita i upis u novu školsku godinu na deset fakulteta Prištinskog univerziteta, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica prorektor za nastavu prof. dr Vladimir Boranijašević.

boranijasevic-cene-skolarina-nepromenjene-osim-na-medicinskom-fakultetu

Radio Kontakt Plus

“Na deset fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, konkursi za upis u sledeću školsku godinu su spremni. Još uvek nismo dobili zvaničnu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o povećanju ili eventualnom smanjenju kvota za upis na našoj visokoškolskoj ustanovi, ali  očekujemo da će se to desiti u najkraćem periodu”, kaže Boranijašević.

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je kvote za upis studenata ove godine, gostujući na Radio-televiziji Srbije i dodao da će biti blagog povećanja budžetskih mesta. Ukupno sa 18.098 mesta na osnovnim, više od 6.000 za master studije i 785 za doktorske.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, objašnjava Ružić.

Prorektor Prištinskog univerziteta prof. dr Boranijašević rekao je da se školarine neće menjati izuzev na Medicinskom fakultetu Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Nova cena školarine za integrisane studije medicine iznosi 85.000 dinara a za integrisane studije stomatologije 95.000 dinara. Na Medicinskom fakultetu od ove godine figurira još jedna novina, a to je povećanje broja studijskih programa na strukovnim studijama. Naime, pored trogodišnjih studija zdravstvene nege, u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut“, dodao je Boranijašević.

On misli da se situacija neće menjati u odnosu na prošlu godinu i da će veliki proj studenata upisati fakultete na Prištinskom univerzitetu. Do sada je urađeno dosta na poboljšanju kvaliteta nastave i smeštaja studenata, koji dolaze iz drugih sredina, ali se kontinuirano radi na unapređenju obrazovanja u celini, tako da spremno dočekuju nove generacije studenata.

Prištinski univerzitet broji deset fakulteta sa 101 akreditovanim studijskim programom.
Tagovi: UniverzitetMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije