Borel: Bez dogovora danas, razgovori se nastavljaju u predstojećim danima

"Nažalost, nismo još uvek danas došli do dogovora, ali to nije kraj priče, oba lidera su se složila da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti u predstojećim ...
Image

„Najvažniji zaključak je da smo se složili da moramo da nastavimo da radimo zajedno u politički inteligentnom i odgovornom maniru, tražeći sveobuhvatno obostrano prihvatljivo rešenje u situaciji u kojoj se stvara nesigurnost, nestabilnost prvo za građane u regionu, ali i za Evropu u celosti“ – dodao je Borel. 

„Naša je odgovornost i obaveza da nastavimo da radimo kako bi smo tražili rešenje koje danas nažalost nije bilo moguće“ – kazao je takođe. 

Današnji sastanak nije bio običan sastanak – naveo je Borel: „Rekao sam i dvojici lidera, ovo je bio sastanak upravljanja krizom“.

„Aktuelna pitanja su bila najhitnija na našoj agendi. Svedoci smo nedavnih tenzija u vezi sa registarskim tablicama i izlazno/ulaznim dokumentima za ljude koji putuju između Srbije i Kosova. Međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u predstojećem periodu i strane će biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju“. 

„Cilj ovog sastanka bio je da se smiri situacija na terenu. Sa druge strane, takođe smo se fokusirali na to kako krenuti napred kada je u pitanju sveobuhvatna normalizacija između Srbije i Kosova. Oba lidera su imala priliku da razgovaraju u detalje o sveobuhvatnom sporazumu s obzirom na to da su trenutne tenzije na terenu simptomi šireg pitanja nerešenog statusa odnosa“, naveo je Borel, dodajući da smatra da su obojica lidera „razumeli da nema alternative“ kada je u pitanju dijalog i rešavanje problema. 

Među njima, dodaje Borel, postoje razlike kada je u pitanju to kako će izgledati „konačni status odnosa Kosova i Srbije“, ali su se složili i da nastave sa razgovorima „regularno“ u predstojećem periodu kako bi „proces normalizacije brže krenuo napred“, što će takođe, kaže Borel, imati visoko na svom dnevnom redu.

Dodaje da je liderima podcrtao da bi pristup EU trebalo da bude njihov „ultimativni cilj“, a da je prvi korak da pronađu rešenja za trenutnu situaciju. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.