Srbi u Gračanici i danas protestovali

Srbi su i danas protestovali u Gračanici zbog hapšenja sunarodnika D. M. iz Kišnice.
Image
Foto: Kim

Mnogo naroda, među kojima i članovi porodice uhapšenog D. M. iz Kišnice, bilo je okupljeno i danas ispred policijske stanice u Gračanici.

Želeli su da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja Srba koja su učestala u poslednjih mesec dana.

„Nigde u Krivičnom zakoniku ne piše da je krivično delo biti Srbin, slaviti slavu ili živeti na imanjima svojih pradedova i dedova. Međutim, sve učestalijim hapšenjem Srba, ne mogu da ne primetim, upravo je to jedno od najvećih krivičnih dela u južnoj srpskoj pokrajni“, rekao je predsednik Omladinskog saveta u Gračanici, Dušan Borisavljević.

Apelovao je na međunarodu zajednicu da “Srbima u getu obezbedi iole normalan život”.

„Da nam barem malo slobode obezbedi kada to nisu uspeli u gradovima, gde danas gotovo da nema nijedan Srbin. Nameće se pitanje kako jedan narod koji je kroz istoriju branio i borio se za Evropu, demokratiju i slobodu – danas u toj istoj Evropi nema slobodu, pa makar i u getu. Izostaje odgovor na to pitanje, ali i zašto D. M. i zašto su naši prijatelji i braća uhapšeni“, dodao je Borisavljević.

Naglasio je da Srbi koji žive na Kosovu moraju biti svesni da je na njihovim leđima ogroman teret.

„Taj teret dolazi sa ogromnim blagoslovom, jer upravo smo mi oni koji čuvaju vekove od zaborava. U tom naporu nismo sami, uz nas stoje Gračanica i Sveti Arhangeli, dok nam leđa čuvaju Visoki Dečani, Zočište, Draganac, Banjska“, kazao je Borisavljević.

Pesnik Ratko Popović poručio je da “tražimo mir, slobodu za svoju decu, porodice i komšije sa kojima smo nekada lepo živeli, išli u iste škole”.

„Došli su haos, nesloga, mržnja, patnja, ljudske sujete koje su strašne… Nikome nije lako ovde na Kosovu“, naveo je.

Popović je podsetio na to da je D. M. juče određen jednomesečni pritvor.

„To je scenario koji je razrađen ovde, na ovim prostorima… Neko je veoma vešto i znalački to uradio“, dodao je.

Istakao je da će uprkos svemu Srbi opstati na svojim ognjištima.

„Srbima se ovo ponavlja kroz vekove, da se baš Vidovdan obeleži na sraman način. Naša slava i svečanosti koje iščekujemo, na neki način ne samo da je narušeno, već je poslata uvredljiva poruka koju ne možemo da prihvatimo. To će trajati do narednog Vidovdana i ne znam još koliko“, kazao je Popović.

Skup je protekao bez incidenta i obezbeđivala ga je Kosovska policija, a bili su prisutni i pripadnici KFOR-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.