Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili ...
Image

„U okviru aneksa strane su se dogovorile da ispune sve članove sporazuma i sprovedu sve obaveze bez odlaganja i u dobroj veri“, rekao je Borel.

Borel je rekao i da će EU „snažno zahtevati od strana da ispune obaveze“ iz dogovora i da će neispunjavanje obaveza vući posledice.

Borel je rekao da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo odmah, i to „stvarno odmah“ na pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžmana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za sprsku zajednicu na Kosovu.

Strane su se, kako je rekao, obavezale i da podrže Deklaraciju o nestalim licima kao što je ispregovarano u okviru dijaloga kao hitno pitanje.

Borel je preneo i da su evropski predstavnici prvobitno predložili ambiciozniji i detaljiniji predlog aneksa, ali nažalost strane nisu uspele da postignu dogovor o tom detaljnom predlogu.

To se, kako je rekao, desilo jer Kosovo nije bilo dovoljno fleksibilno o materiji, a sa druge strane jer je Srbija prethodno izjavila da neće potpisivati sporazum, iako su bili spremni za sprovođenje.

Borel je naglasio da se aneks i sporazum smatraju usvojenim putem njegovog saopštenja koje će biti objavljeno.

„Uprkos činjenici da je predložen ambiciozniji tekst na početku susreta, ono što su strane prihvatile – sporazum i sprovođenje aneksom postaće sastavni deo njihovog puta ka EU“, rekao je.

„Trebalo bi da se fokusiramo na sadržinu dogovorenog i jasno je da će obe strane imati veliku korist od dogovorenog“, rekao je Borel i dodao da se dogovor ne tiče samo Kosova i Srbije, te da pažnja medija dokazuje da se radi o stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu celog regiona Zapadnog Balkana.

Borel je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. „Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način“.

„Drago mi je da mogu da objavim da imamo sporazum i kako to da realizujemo“, istakao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.

N1

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.