15:25, 26.09.2021 Izvor: Beta, N1

Borel: Pratimo situaciju na severu Kosova, provokacije su neprihvatljiveVisoki predstavnik EU, Žozep Borel, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

borel-pratimo-situaciju-na-severu-kosova-provokacije-su-neprihvatljive

Foto: EC

„Srbija i Kosovo moraju da bezuslovno deeskaliraju situaciju na terenu time što će se odmah povući specijalne policijske jedinice i skloniti blokade na putevima“, naveo je Borel u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), prenosi N1.

On je rekao da Beograd i Priština moraju naći rešenja da se smiri situacija i dogovoriti se o tome kako ići napred, kao i da će EU „aktivno podržati te napore“.

„I kosovske i srpske vođe u punoj su meri odgovorne za bilo koje rizike za bezbednost i dobrobit zajednica na Kosovu i u Srbiji. Ja sam to naglasio u svojim pozivima predsedniku Vučiću i premijeru Kurtiju ove nedelje“, rekao je Borel.

Kako je naglasio, dijalog uz posredovanje EU ostaje jedina platforma gde se razmatraju i rešavaju sva otvorena pitanja između strana, uključujući pitanja koja se odnose na slobodu kretanja i registarske tablice i rekao da „snažno poziva Kosovo i Srbiju da je iskoriste“.

Dolazak oba glavna pregovarača u Brisel narednih dana je prvi pozitivan korak, rekao je Borel i dodao da je presudno da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o tome kako ići dalje i naći održiva rešenja koja su u interesu građana.

„Ponavljamo – očekujemo i od Kosova i od Srbije da se vrate pospešivanju okruženja koje vodi do pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnje za dobrobit svojih građana. To je presudno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizacijama njihovih odnosa, što je potrebno i za obe strane da napreduju na svom putu ka EU“, rekao je Borel.

On je izjavio da je u kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a, kome se zahvalio na izvanrednoj saradnji između KFOR-a i EULEX-a.

„KFOR ima ključnu ulogu u podršci regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, zaključio je visoki predstavnik EU.
Tagovi: EUBezbednostSever KosovaKFOR Žozep BorelEULEXNATORegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije