21:40 | 23.01.2023 Izvor: Tanjug, RTS

Borel: Prihvatanje predloga "velike petorke" jedini način da se izađe iz krizeŠef diplomatije Evropske unije Žozep Borel izjavio je da je prihvatanje predloga koji su izaslanici "velike petorke" predstavili u Beogradu i Prištini "jedini način za prekidanje ciklusa kriza na terenu".

borel-prihvatanje-predloga-velike-petorke-jedini-nacin-da-se-izade-iz-krize

Foto: EC

Borel je posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU rekao da bi postizanje napretka kada je reč o novom predlogu donelo značajne boljitke za obe strane.

"Smatram da je to jedini način da se prekine sa ciklusom kriza kojima smo svedoci u poslednje vreme i da će to značajno umanjiti rizike od novih tenzija i eskalacija. Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se u ovaj proces konstruktivno uključe obe strane kako bi ovaj predlog mogao da napreduje", poručio je Borel.

On je dodao da je obavestio ministre za spoljne poslove zemalja Evropske unije o rezultatima razgovora koje su izaslanici EU, Pariza, Berlina, Rima i Vašingtona vodili sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Istakao je da je na njegov zahtev specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, zajedno sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije boravili u Prištini i Beogradu kako bi podržali razgovore u vezi sa predlogom za normalizaciju odnosa.

Današnjem ministarskom sastanku je prisustvovao i Lajčak koji se sreo sa šefovima diplomatija Slovenije, Slovačke i Španije Tanjom Fajon, Rastislavom Kačerom i Hoze Manuel Albaresom.

Na svom Tviter nalogu, posle susreta sa Fajon, Lajčak je napisao da su jedan drugog izvestili o njihovim putovanjima po Zapadnom Balkanu i da su se složili "da je ključno da region ostane visoko na EU agendi".

Posle susreta sa slovačkim ministrom Lajčak je, takođe na Tviteru, napisao da ga je "obavestio o nedavnoj poseti i naporima EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

''Cenim snažnu podršku Slovačke za EU budućnost regiona", napisao je Lajčak.

Lajčak je zahvalio i šefu španske diplomatije na "snažnoj podršci Španije" i dodao da je potreban brz napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ''u ovom kritičnom trenutku''.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, razgovaraće sutra sa Žozepom Borelom u Briselu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tanjug/RTS
Tagovi: DijalogEUSporazum BG - PRŽozep Borel

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije