Borel sa liderima zapadnog Balkana o posledicama sukoba u Ukrajini

Lideri zapadnog Balkana okupili su se u Njujorku na neformalnom ručku, koji je tokom zasedanja Generalne skupštine UN za njih organizovao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ...
Image

Sastanku su prisustvovali premijeri Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije – Dritan Abazović, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, kosovska predsednica Vjosa Osmani, predstavnik BiH Šefik Džaferović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) navodi se da se „diskusija fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine“.

Učesnici diskusije razgovarali su o tome „kako se zajednički izboriti sa štetnim posledicama tog sukoba koje utiču na stabilnost i bezbednost Evrope, cene hrane, energenata itd“.

Borel je, kako se navodi u saopštenju, istakao podršku koju EU pruža zapadnom Balkanu „da bi se poboljšala energetska bezbednost i da bi se pozabavile hibridnim pretnjama, uključujući manipulaciju i mešanje sa sajber i stranim informacijama“.

„EU i zapadni Balkan ostaju zajedno u suočavanju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posledica rata“, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je održan juče na marginama Generalne skupštine UN.

Neformalni skupovi obog tipa održavaju se dva puta godišnje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.