Borel: Srbi da se vrate u institucije, Priština da poštuje obaveze iz dijaloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, pozvao je Beograd i predstavnike Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, a ...
Image

Borel je u objavi na društvenoj mreži Twitter naveo da je u subotu uveče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Pozvao je obe strane da se suzdrže od jednostranih akcija, koje bi mogle da izazovu nove tenzije.

Borel je ocenio da nedavna dešavanja u odnosima Beograda i Prištine dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga u Briselu, te ugrožavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire.

„Povlačenje kosovskih Srba iz institucija na Kosovu nije rešenje za aktuelne sporove i može dodatno da eskalira tenzije na terenu“, naveo je Borel.

Pozvao je Beograd i predstavnike Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju.

„Istovremeno, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači – odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika 'KM' tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga“, naveo je Borel.

Prema njegovim rečima, EU takođe poziva Prištinu da odmah napravi neophodne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Skupština Kosova je ratifikovala briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da ZSO treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, naveo je Borel.

Istakao je i da je odgovornost obeju strana da obezbede mir i stabilnost.

„Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike, koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice. U bliskoj saradnji sa KFOR-om i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (EULEX) spremna je da obezbedi stabilnost na terenu“, kazao je Borel.

Apelovao je na obe strane da izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja.

„EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu“, zaključio je Borel.Spoke this evening to both President Vucic @predsednikrs & PM @albinkurti.Recent developments put years of hard work under Belgrade-Pristina Dialogue at risk.Called on both sides to refrain from any unilateral actions which might lead to further tensions.Full statement ⬇️ https://t.co/KAAltL2IzL— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 5, 2022

Podsećamo, Srbi na severu Kosova doneli su odluku da se povuku iz svih prištinskih institucija – skupštine, vlade, lokalnih samouprava, sudstva, tužilaštva i policije.

Pripadnici Kosovske policije sa severa, javno su skinuli svoje uniforme uz poruku “Dosta je bilo”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.