Borel: Vučić i Kurti potvrdili učešće na sastanku 2. maja u Briselu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, sazvao je sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u utorak, 2. maja u Briselu.
Image

Svoje prisustvo na tom sastanku potvrdili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima EU.

Kako je saopšteno, visoki predstavnik, će uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, održati zajednički sastanak sa dvojicom lidera u 18.00 časova.

Na sastanku će biti reči, kako se navodi, o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

„Od strana se očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima kao prvu tačku dnevnog reda, nakon čega će uslediti prezentacija/rasprava o prvom nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“. Stranke će takođe imati priliku da razgovaraju o aktuelnim pitanjima od političkog značaja“, stoji u saopštenju.

Portparol Evropske komisije, Peter Stano, nije želeo da spekuliše o mogućim rezultatima sastanka. Naveo je da EU kao posrednik pokušava da pomogne obema stranama da postignu napredak, da idu napred u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze. 

„Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu je nešto što je već dogovoreno, tako da treba da bude implementirano, kao i brojne druge stvari koje su dogvorene i isto tako treba da budu ispunjene. Mi idemo napred, radimo sve što možemo da pomognemo obema stranama da naprave neophodan napredak ka implementaciji. To je naša uloga kao posrednika i to je nešto na šta ćemo se fokusirati umesto na spekulisanja i 'šta ako' scenarije“, rekao je Stano.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.