Borel: Predlog nije prihvatio Kurti, zahtev za obe strane

Posle mnogo sati razgovora, od 8 sati ujutru, dve strane se nisu složile o rešenju. Obe strane su odgovorne za neuspeh i bilo kakvu eskalaciju i nasilje koji bi mogli da se ...
Image

Pozvao je obe strane da srovedu njegove zahteve.

„Sada očekujem od Kosova da odmah suspenduje dalje faze u vezi sa preregistracijom vozila na severu Kosova. Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica gradova na Kosovu uključujući KM tablice“ – poručio je takođe Borel, navodeći da bi sprovođenje ovih zahteva dovelo do dodatnog vremena za rešenje pitanja tablice u kontekstu normalizacije odnosa. 

On je naveo i da je sadašnja situacija „još gora nego avgusta“ i da se razgovori svode na „od krize do krize“:

„Pokušavajući da prevaziđemo veštačke rokove jedan za drugim – od roka do roka, od krize do krize“. 

„I ovo znači da nismo imali vremena da se bavimo pravim pitanjem – normalizacijom odnosa“, dodao je Borel, navodeći da je bio vrlo jasan prema stranama u dijalogu:

„Da ne možemo da nastavimo ovako, od krize do krize, od datuma do datuma – mora da prestane“. 

On je naveo i da je na severu, usled izlaska srpskih pripadnika iz Kosovske policije, došlo do „bezbednosnog vakuuma“, ali i da KFOR i EULEX ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer „to nije njihov mandat niti u njihovom kapacitetu“. 

Na kraju, naveo je da iz današnjeg nepostizanja dogovora moraju da izvedu zaključke kako će se proces dijaloga sprovoditi, te da će o ponašanju strana i nepoštovanja međunarodnih pravnih obaveza, a da se to posebno tiče Kosova – informisati predstavnike EU. 

On je naveo da ovo šalje „veoma negativan politički signal“, te da je upozorio lidere Beograda i Prištine da ukoliko im je cilj EU da moraju u skladu sa tim i da se ponašaju. 

 

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.