Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Borel razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Evropa ne može da ima još jedan sukob, odgovornost strana da to izbegnu

"Sa ratom u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno ...
Image

On se danas, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, na odvojenim sastancima, sastao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, na marginama Mirovnog foruma u Parizu. 

Sastanak je održan u jeku tenzija na severu Kosova, odnosno odluke Srba da napuste kosovske institucije na severu. 

„Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke na registarskim tablicama sa ranijim sporazumima iz dijaloga i bez daljeg odlaganja pokrene pregovore o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Ove obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće“ – poručio je takođe Borel. 

On je naveo i da će nemogućnost da se brzo ispune obaveze i deeskalacija imati štetne posledice „pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera“.

„Sadašnje geopolitičko okruženje čini još imperativnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključenje u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region, a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na svom evropskom putu“ – zaključio je Borel. 

Otvoren razgovor sa Borelom i Lajčakom o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, ali i usklađivanju spoljne politike sa EU – naveo je Aleksandar Vučić u vezi sa sastankom sa visokim zvaničnicima EU. 

„Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja“ – naveo je Vučić. 

Dodaje da su se saglasili da je „neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je „istakao elemente okvirnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa uz obostrano priznavanje“, dok je rekao da je francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalju diskusiju – saopšteno je, sa druge strane, iz kosovske vlade. 

„Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu zemlje, premijer Kurti je ponovio da je Vlada Republike Kosovo pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti u zemlji“ – navodi se u saopštenju. 

Podsetimo, i Kurti i Vučić su pominjali mogućnost zajedničkog sastanka u Parizu što se, međutim, za sada nije dogodilo. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.