Božić u Janjevu: Oružje prekovati u plugove pa da nešto dobro uradimo

Rimokatolička crkva i hrišćani koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić.
Image
Foto: Video printscreen

Praznik je svečano, uz božićnu misu obeležen i u okićenoj crkvi Svetog Nikole u Janjevu, u kome živi mala zajednica Hrvata na Kosovu.

„Velikih je četrnaest ratova i malih koliko ima, zašto to? Treba mačeve i oružje prekovati u plugove i srpove pa da nešto dobro uradimo“, rekao je janjevački župnik Don Matej Palić pred nekoliko desetina vernika.

On je dodao da već od danas svako treba da uradi nešto dobro kako bi mržnja i ratovi prestali.

„Nemamo za šta ratovati. Zemlje i hrane ima dovoljno, ima svega u izobilju. Treba da uživamo u svemu što nam je Bog dao. Svi smo deca jednog oca, da li smo različite veroispovesti ili boje kože, treba da to prevaziđemo i krenemo u stvaranje boljeg sveta. Jedan metak je možda 10 ili 20 centi, da mi oduzme život. Ali mi život nije ni taj metak dao, a ni taj čovek, koji je druge vere ili nacije nego Bog. Zašto ne bismo dopustili da Bog upravlja našim životima?“, upitao je janjevački župnik.

U Janjevu je pre rata 1999. godine živelo više od 4.000 Hrvata. Sada ih je, kako kažu, oko 150 i to uglavnom starijih.

„Pripreme su u Janjevu i dalje tradicionalne. Iako je hrvatska zajednica mala, ipak smo kroz običaje i pripreme doživeli radost“, kazao je Don Mate.

Vernici se za Božić po gregorijanskom kalendaru pripremaju 30 dana, svakog dana dolaze na misu. Takođe, i u ponoć je služena misa, a Janjevci su za Kim radio rekli da su nakon nje proslavili uz vatromet.

Tradicija i radost najmlađih
“Danas naša porodica na Kosovu proslavlja 721 godišnjicu rođenja Isusa Hrista. Sa kolena na koleno, slavi na Kosovu i nadamo se da će ovde uvek biti Hrvata. Tradicionalno proslavljamo, kao što su naše bake i deke postavljali večeru, tako i mi sada. Ovaj praznik je za katolike u celom svetu kao kada mi dobijemo dete, to je bogatstvo”, kazao je Nikola Brkić.

Kićenju jelke i pravljenju scene Hristovog rođenja iz Vitlejema, kao i gostima, najviše se raduju najmlađi.

„Prekrasan je Božić. Kitimo jelku, pravimo Betlem (Betlehem, Vitlejem) i juče smo uzeli badnjak“, rekla je Gabrijela Rodić.

Katarina Krujezi je kazala da se priprema bogata trpeza za Božić i da se čekaju gosti.

„Božić je lep. Juče su bacali petarde, a mama je kupila i pripremila svašta. Sinoć smo postavili pite, sarme i ostalo. To sedi (stoji) cele noći i sklanjamo danas“, navela je ona.

Misi u Janjevu je prisustvovao Nedeljko Špilek iz ambasade Hrvatske na Kosovu, kao i pojedini pripadnici KFOR-a. U crkvi Svetog Nikole je prethodno održana misa na albanskom jeziku.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.