10:53, 16.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Božović: Ubistvo Ivanovića politički motivisano, institucije da rade svoj posao"Sa ovog mesta, danas, posle četiri godine, poručujemo institucijama Kosova, Srbije i međunarodnoj zajednici - da više nemamo strpljenja i da se institucije pozabave i rade svoj deo posla" - poručila je Ksenija Božović.

bozovic-ubistvo-ivanovica-politicki-motivisano-institucije-da-rade-svoj-posao

Radio Kontakt Plus

Na drugom pomenu Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici okupio se deo njegovih političkih saboraca iz GI SDP kojom je rukovodio do svog ubistva. Među okupljenima bio je i Ivanovićev prijatelj i bivši ministar u Vladi Srbije, Rasim Ljajić. Iako nije bio na pomenu, cveće je uputio bivši čelnik Koordinacionog centra i Ivanovićev prijatelj, Nebojša Čović. 

"Oliver Ivanović nije bio običan građanin, on je bio jedan od najuglednijih političara Srba sa Kosova. Oliver Ivanović nije bio biznismen, nije imao firme. Znači, nije nijedan drugi razlog postojao, osim dobro organizovanog političkog ubistva. Njegovo ubistvo je politički motivisano. Molim sve institucije, posebno međunarodnu zajednicu da konačno rasvetli ovo ubistvo" - kazala je Božović. 

"Ne mogu da nas ubede da kamere nisu radile", dodala je Božović, navodeći da isto tako ne veruju da ne postoje satelitski snimci u vreme ubistva Ivanovića:  

"Ne verujemo, jer znamo, da je bio toga dana vedar dan i sunčano vreme... Valjda je došlo vreme da se to obelodani i da konačno pronađu, izvedu pred lice pravde i pokažu svim građanima, porodici, njegovim saborcima ko je ubio Olivera Ivanovića".

Božović učestvuje na suđenjima protiv optuženih za saučesništvo u ubistvu Ivanovića, a koje vode kosovski pravosudni organi. Podseća da je proces dugotrajan, ali i da mu je prethodilo više optužnica, vraćanje postupka na početak, menjanje tužioca. 

"U jednom smislu, s obzirom na to da sam bila prisutna, nije mi ukazivalo na to da idemo u pravcu da pronađemo ubicu" - kazala je. 

"Što se tiče istražnih radnji u Beogradu, nemamo nikakvu informaciju i mogu da vam kažem da niko od nas nije ni davao izjavu, niti smo dobijali poziv da damo bilo kakvu izjavu istražnim organima u Beogradu" - dodala je. 

Dodaje i da su pokušali da pomognu da istražni organi Kosova sarađuju sa istražnim organima u Beogradu, kako bi se što pre ovo ubistvo rasvetlilo. 

"Međutim, očigledno da nismo naišli na razumevanje", kazala je. 

Ranije danas održan je još jedan pomen u Kosovskoj Mitrovici. U hramu Sveto Save u Beogradu takođe, a kojem su prisustvovali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, srpska premijerka, Ana Brnabić i Ivanovićeva nevenčana supruga Milena Popović. 

Danas će u Beogradu takođe deo porodice Ivanović zapaliti sveće na groblju gde je i sahranjen, a biće održana i protestna šetnja kojom će se takođe obeležiti godišnjica njegovog ubistva. 

Tagovi: Oliver IvanovićGI SDPKosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije