Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brisel: Vičešasovni razgovori, teme – tablice, ZSO i povratak Srba u institucije

(Vest je ažurirana) Sastanak delegacija Beograda i Prištine, iz posredovanje Evropske unije, počeo je jutros u osam sati odvojenim susretima kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa visokim ...
Image

Srpski predsednik u međuvremenu je na svojoj Instagram stranici objavio i fotografiju na kojoj igra šah sa saradnikom dok, kako je naveo, „čeka završetak bilaterale između Prištine i Brisela“.

U fokusu hitnog sastanka je pronalaženje rešenja kada su u pitanju registarske tablice i povratak Srba sa severa u kosovske institucije.

Domaćini sastanka su visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Šef evropske diplomatije uoči današnjeg sastanka u Briselu poručio je da treba prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa“, navodi se u objavi Borela na društvenoj mreži Twitter.

I am convening an emergency meeting of the Belgrade -Pristina Dialogue tomorrow with Prime Minister @albinkurti and President @predsednikrs

We need de-escalation of the situation, stop going from permanent crisis management & start advancing on normalisation of relations instead
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 20, 2022

Vučić je uoči odlaska u Brisel rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi i da će insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština i ukidanju odluke o preregistraciji vozila.

Iz Kosovske policije juče je saopšteno da će od 22. novembra početi sa naplaćivanjem kazni od 150 evra vlasnicima vozila sa registarskim oznakama gradova na Kosovu izdatim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Predstavnici međunarodne zajednice su u prethodnom periodu zahtevali da Prištine odloži početak primene ove mere za deset meseci.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u Briselu 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno, kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju nasilja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.