Brisel: Završen sastanak Petkovića i Lajčaka, Statut ZSO glavna tema razgovora

U Briselu održan sastanak delegacije Beograda i evropskog posrednika u dijalogu sa Prištinom...
Image
Foto: Shutterstock

U Briselu je održan sastanak delegacije Beograda na čelu sa direktorom Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, javlja N1.

Sastanak je trajao duže od dva sata, a prema nezvaničnim informacijama, glavna tema bila je izrada Statuta Zajednice srpskih opština.

Paralelno su održani zasebni sastanci eksperata na kojima se razgovaralo o nestalima i energetici.

Delegacija Prištine predvođena zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem, oko podneva započela je razgovor sa Lajčakom.

Nakon toga planiran je trilateralni sastanak, ali nema potvrde da će ga zaista biti.

Beograd je, kako je prethodno najavljeno, u Brisel doveo do sada najveći tim od 18 stručnjaka za oblasti o kojima se pregovara, a pre svega o ZSO, nestalim licima i energetici.


Miroslav Lajčak je prethodnih dana boravio u Beogradu i Prištini, pokušavajući da približi stavove dveju strana, posebno kada je reč o usaglašavanju predloga EU za smirivanje situacije i nacrtu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ovo je prvi susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine nakon oružanog sukoba koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

Smirivanje situacije na terenu i uređenje odnosa Beograd i Prištine uslovi su za napredovanje na putu ka EU za obe strane.

Iz Brisela su jasno poručili da u suprotnom evrointegracija ne može biti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.