Britanske ambasade: Ukloniti barikade, kosovske vlasti da budu uzdržane, srpske da iskoriste svoj uticaj radi deeskalacije

Zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova i uklanjanje barikada zatražile su večeras i britanske ambasade u Beogradu i Prištini. 
Image

„Zajedno sa Sjedinjenim Državama i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova nakon privođenja osobe osumnjičene za umešanost u napad na kosovske vlasti. Ovo hapšenje nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanja kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“ – poručuju.

„Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanjem“ – dodali su. 

Cene i podržavaju snage KFOR-a u njihovom radu na „obezbeđivanju sigurnosti i slobode kretanja i doprinosu EULEX-a podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava“.

„Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije“ – dodaju. 

Pozivaju sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i da preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije.

„Pozivamo vlasti Kosova da deluju uzdržano i da vlasti Srbije iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog uz podršku EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizovanim odnosima“ – poručili su. 

O barikadama koje su od juče postavljene na severu Kosova, čitajte u vestima u nastavku: 

Na severu Kosova blokade putnih pravaca i dalje traju

Barikade na severu Kosova, Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.