Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brnabić: Barikade ne pokazuju samo nezadovoljstvo i očaj

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, navela je da su barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova, poziv na mir i poziv međunarodnoj zajednici da počnu da rade svoj posao.
Image

Zemlje Kvinte, zajedno sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom pozivaju na uklanjanje barikada na severu jer su nelegalne, napisala je Brnabić na Tviteru.

„Interesantno, nisu bili tako glasni u subotu o ilegalnom hapšenju Srbina Dejana Pantića ili kada je kosovska policija prekršila Briselski sporazum time što je ušla na sever, u opštine sa srpskom većinom sa dugim cevima“, ukazala je srpska premijerka.

Brnabić je istakla da ljudi na barikadama jasno izražavaju svoj protest i to čine mirno.

„Jedini način da se čuje njihov glas jeste, nažalost, na barikadama. Jeste li ih čuli kada im je u januaru uskraćeno pravo da glasaju? Pa, ne baš“, navela je ona.

„Da li ste ih čuli tri meseca kasnije kada im je Priština konfiskovala imovinu da bi napravila nelegalne vojne baze? Apsolutno ne. Da li ste ih čuli 136 puta kada su različite srpske porodice bile napadnute? Ne“, napisala je Brnabić.

Obraćate pažnju samo kada su na barikadama, istakla je ona i ponovila da barikade nisu samo način da se pokaže nezadovoljstvo i očaj, niti to da su im osnovna ljudska prava ugrožena.

„Barikade su način i da se zaštiti Briselski sporazum koji ste potpisali i čiju implementaciju garantuje Evropska unija. Barikade su pozv na mir i poziv na akciju međunarodne zajednice“, zaključila je Brnabić.

FoNet/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.