Brnabić: Cenimo što BiH nije priznala Kosovo, ali nije mi jasno glasanje u SE

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je u Mostaru da Srbija ceni to što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i da to smatra logičnim zato što se i BiH bori i zastupa ...
Image

„Znam da su unutar BiH različiti stavovi. Moram priznati da mi nije jasno glasanje BiH, odnosno uzdržanost za članstvo Kosova u Savetu Evrope“, rekla je Brnabić novinarima u Mostaru.

Rekla je da je očekivala da BiH glasa protiv, jer „ne može biti uzdržana po pitanju članstva nepostojeće države u Savetu Evrope“.

Brnabić je navela da je danas razgovarala s predsedavajućom Saveta ministara BiH, Borjanom Krišto, o tome da se „u dogledno vreme“ održi zajednička sednica dve vlade.

„Prva i jedina zajednička sednica je organizovana u Sarajevu 2015. godine, kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Kao predsednica vlade 2017. godine sam poslala pismo i inicirala sednicu. To je ostalo otvoreno pitanje, odnosno nikada nisam dobila odgovor“, navela je ona.

Dodala je da je s Krišto razgovarala i o konkretnim projektima, među kojima i o energetskim, dodavši da BiH u tom segmentu ima mnogo potencijala i da se to može zajednički iskoristiti.

„Mislim da u to treba da budu uključene i Hrvatska i Crna Gora, jer se svi pitaju. Svaki takav projekat ima prekogranični efekat. Mislim da nam je to svima u interesu, a prvenstveno BiH. Volela bih da na to gledamo kao na investiciono, a ne političko pitanje“, naglasila je Brnabić.

Komentarišući napad na dvojicu mladića iz Beograda u Mostaru pre dva dana, jer su imali majice s natpisom „Zemun“, ona je izrazila žaljenje, navodeći da se u Mostaru uvek oseća lepo i da ima dobar odnos s vlastima tog grada.

„Verujem da to nije prava slika Mostara“, kazala je o napadu Brnabić koja je u Mostaru posetila Međunarodni sajam privrede.

Brnabić je pozvala Bosnu i Hercegovinu da razmisli o priključivanju inicijativi Otvoreni Balkan, navodeći da ta inicijativa nema veze s politikom, ali da bi doprinela smanjenju tenzija.

„Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju“, kazala je Brnabić u govoru na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Navodeći da bi u vezi sa Otvorenim Balkanom „dobro došla“ i „veća uključenost Crne Gore“, ona je navela da se ta inicijativa odnosi na otvaranje granica, protoka ljudi, kapitala i usluga.

„Govori o različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbedimo i da naše privrede i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje“, zaključila je Brnabić.

Brnabić je navela da Srbija šesti put učestvuje na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru „sa zavidnim privrednim subjektima“, a da je ove godine stigla u Mostar s „pojačanjem“ iz Narodne skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem, koji je predsednik poslaničke Grupe prijateljstva s BiH.

„On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo Sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavim regionom“, kazala je premijerka Srbije.

Govoreći o značaju odnosa i razmene Srbije i Bosne i Hercegovine, Brnabić je navela da je u poslednjih deset godina udvostručena razmena: BiH je drugi izvozni partner Srbije, posle Nemačke, dok je Srbija treći izvozni partner Bosni i Hercegovini, posle Nemačke i Hrvatske.

„Kada pogledate ova tri parametra, jasno vam je koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obično naši građani ne vide i deluje da je neka druga zemlja važnija. Upućeni smo jedni na druge“, ocenila je premijerka Srbije.

Brnabić je podsetila da je u nedelju posetila Zagreb, izrazivši nadu da će se razvijati „miran, stabilan, prosperitetan Balkan“ za sve građane i privrednike.

Na Međunarodnom sajmu u Mostaru je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na ovogodišnjem Sajmu, koji će trajati do 6. maja, učestvuje 800 izlagača iz 30 zemalja sveta.

„Ne očekujem ništa od današnjeg nastavka pregovora Beograda i Prištine“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Mostaru da ne očekuje ništa od današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

„Nažalost, nemam nikakva očekivanja od sastanka. Ne vidim kako će se to promeniti posle deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Ne vidim spremnost Prištine“, rekla je Brnabić novinarima.

Prema njenim rečima, Priština je „već dobro nagrađena za to što nisu primenili taj sporazum“.

Premijerka Srbije je ocenila da su prištinske vlasti Briselski sporazum kršile i tokom 2022. godine, time što su dvaput uskratile pravo Srbima da glasaju na izborima koje je raspisao Beograd.

„To ni EU ni Kvinta nisu pokušale da spreče“, naglasila je Brnabić, nazvavaši nedavne izbore na severu Kosova, koje su organizovale prištinske vlasti, „kvazi-izborima“.

Srbija, dodala je, pokušava da nastavi da bude telerantna, da čuva mir i i kakvu-takvu stabilnost, uprkos naporima Prištine da izazove destabilizaciju.

Premijerka Srbije danas je posetila Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem učestvuje 800 izlagača iz 30 zemlja sveta.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.