16:07, 05.08.2020Izvor: N1

Brnabić: Dodatne laboratorije za PCR testiranje na kovid širom Srbije, uključujući Kosovsku MitrovicuPremijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se u narednom periodu širom Srbije izgraditi laboratorije za PCR analizu na koronavirus, kao i da će se proširiti kapaciteti već postojećih laboratorija.

brnabic-dodatne-laboratorije-za-pcr-testiranje-na-kovid-sirom-srbije-ukljucujuci-kosovsku-mitrovicu

Foto: Tanjug

"Iako imamo 295 novih slučajeva zaraze, procenat se dobro drži i nastavlja da se smanjuje, a pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi. I po broju pregleda u toku dana, i po broju hospitalizovanih, u odnosu sa brojem otpuštenih iz bolnice. Očekujemo smirivanje situacije", rekla je Brnabić na konferenciji za štampu Kriznog štaba.

Dodala je da je započeto sa obilaskom svih postojećih laboratorija koje se bave PCR dijagnostikom na koronavirus, kao i sa lokacijama za nove laboratorije kako bi se pripremili za jesen.

"Biće još jedna laboratorija u Beogradu, gde je i najveći udar, u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje, takođe i i u okviru 'Batuta'. Onda u okviru Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Zaječaru, Kruševcu i Vranju. U okvirima Zavoda za javno zdravlje otvorićemo laboratorije za 'PCR' dijagnostiku na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i u Kosovskoj Mitrovici", istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, ovo je rezultat plana koji je pripremljen za jesen i zimu i Radne grupe koju je formirala Vlada Republike Srbije.

"Tu imamo 33 osobe, koje će u narednih četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije. U ponedeljak, 10. avgusta će Radna grupa uraditi analizu prikupljenih podataka i Kriznom štabu preroporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih, i otvaranje kovid PCR laboratorija", istakla je Brnabić.


Tagovi: Ana BrnabićZdravstvoVlada SrbijeKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije