Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brnabić: Formiranje ZSO realnost nakon poslednjih pregovora u Briselu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) "realnost i prva tačka na dnevnom redu" nakon nastavka dijaloga Beograda i ...
Image

„(Predsednik Srbije Aleksandar Vučić) ništa nije potpisao, ZSO je realnost i prva tačka na dnevnom redu, crvene linije nepriznavanje Kosova i nema Kosova u UN. To su naše pozicije“, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Navela je da je deo međunarodne zajednice, koji učestvuje u pregovorima, sada još glasniji oko formiranja ZSO i ocenila da se iz reakcije prištinskih političara na taj sastanak u Briselu „vidi da je Srbija branila svoje crvene linije“, jer se međusobno priznanje na kom je insistirala prištinska strana, više ne pominje.

„Ne priča se o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa. Za to se izborio Aleksandar Vučić, kao što se izborio i za ZSO s izvršnim ovlašćenjima i gurao da dve godine kasnije (od Briselskog sporazuma), imamo sporazum koji govori koja su izvršna ovlašćenja, koji je statut, kako se pravi, šta ona znači za srpski narod na Kosovu i Metohiji i kako ona čuva Srbiju na Kosovu i Metohiji“, rekla je Brnabić.

Srpska premijerka je ocenila i da je „antidržavna koalicija“ napadima na Vučića pred i nakon sastanka u Briselu „učinila sve što je u njenoj moći da oteža položaj Srbije“ u tim pregovorima.

„To što oni žele da oslabe Vučića na pitanju Kosova i Metohije, treba da se razume da je to slabljenje položaja Srbije“, ocenila je Brnabić.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.