Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brnabić: Međunarodna zajednica čuje Srbe samo kada su na barikadama

Srbe međunarodna zajednica čuje samo kada su na barikadama, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u odgovoru na pitanje da li ima savet za Srbe koji su na barikadama na severu Kosova.
Image

Brnabić je istakla da za njih nema apel, jer joj je teško da im se obraća iz udobne pozicije u Beogradu. Ipak, naglasila je da zbog aktuelne krize na Kosovu, Srbija može mnogo toga da izgubi.

„Aktuelna kriza na Kosovu i Metohiji svakako može da ugrozi sve, ne samo naš nivo investicija SAD, može da ugrozi sve ono za šta smo radili od 2013. godine. Nivo investicija, ukupnu stopu nezaposlenosti, rast plata i penzija. Ja sam rekla nekoliko puta, imamo toliko toga da izgubimo, ali je teško kada sa druge strane imate nekog ko nema ništa da izgubi. Nemam apel za Srbe, osim da imaju strpljenje i pokažu veću fleksibilnost, ali kako ja to mogu da kažem iz udobnosti Beograda. Pošaljete dete u vrtić, ono je u vrtiću s drugarima, ima popodnevnu dremku i upadnu im u vrtić do zuba naoružani specijalci. Pa kako biste se vi kao roditelji osećali? Šta je vama signal, da niste bezbedni, da nisu deca bezbedna u vrtiću, da li biste vi bili na barikadama? Srbe međunarodna zajednica čuije i sluša samo kada su na barikadama. Što se tiče Dejana Pantića, zgrožena sam kako se Priština odnosi, to je samo jedan od primera kako se odnose prema Srbima na Kosovu. Imali smo najmanje tri takva hapšenja“, rekla je srpska premijerka i uputila molbu EU „da reaguje“.

„Pozivam Kfor i Euleks da rade svoj posao, koji sada ne obavljaju. Mi dajemo sve od sebe, dok se borimo za mir“, izjavila je Brnabić, uz tvrdnju da bi sprovođenje Briselskog sporazuma dovelo do povlačenja Srba sa barikada i njihovog povratka u kosovske institucije.

Interes Beograda je da se očuva stabilnost na Kosovu, dok je interes kosovskog premijera Aljbina Kurtija izazivanje nestabilnosti, rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da je broj napada na kosovske Srbe porastao za skoro 50 odsto od kada je Kurti na funkciji predsednika vlade.

„Od Evropske unije i međunarodne zajednice očekujemo da se o tome jasno odredi. Sve bi bilo lakše i drugačije na Kosovu ako bi se implementirao Briselski sporazum o normalizaciji odnosa, rekla je Brnabić“, uz ocenu da bi situacija bila mnogo stabilnija ukoliko bi se formirala Zajednica srpskih opština.

Beta/N1/FoNet


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.