Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je, posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born, da Pariz pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu. Najvažnije je da se nastavi dijalog Beograda ...
Image

Premijerka Brnabić je rekla da se o novim predlozima za KiM ne može govoriti dok se ne primeni staro dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine – Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabićeva je demantovala predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera koji je rekao da je prihvaćen francusko-nemački predlog za KiM.

„Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum“, istakla je premijerka.

Najvažnije je, kaže, da radimo na dogovorenom – da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Istakla je da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

Nemački predsednik je tokom današnje posete Skoplju naveo da je „srećan jer je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i prihvata se“.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.