19:35, 20.01.2022 Izvor: N1, Radio Kontakt Plus

Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja – stavili smo tačku na Rio TintoPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

brnabic-ponistene-dozvole-odluke-resenja-stavili-smo-tacku-na-rio-tinto

Foto: FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je srpska premijerka, prenosi N1.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su, kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

"Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno", kazala je premijerka.

Ona je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i analiziraju ih.

"Nudim da tim iz mog kabineta i našeg sekretarijata pomogne u analizi ukoliko bude potrebno. Ćuta je već rekao da želi dokumente, mogu već večeras da ih preuzmu", dodala je.

Podsećamo, ranije danas kompanija "Rio Tinto" je saopštila je da je zabrinuta zbog izjava predstavnika Vlade Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", naveli su iz Rio Tinta pre sednice Vlade Srbije.

Kako je rekla premijerka, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta "Jadar" i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

"Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Vlada dobila zahteve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to  zahtevi koji su predati 12. januara 2022.

O zahtevima Save Manojlovića

Što se tiče zahteva Save Manojlovića, dodaje premijerka, svi zahtevi zbog kojih je protestovao su ispunjeni.

"Ispunili smo čak i neke njihove hirove i Savo Manojlović je to i potvrdio. Ja sam mislila da je on kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku da se razočaram. Manojlović je ipak pozvao na proteste, iako je rekao da su ispunjeni zahtevi, onda je pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, taj predlog je predao Skupštini 14. januara. Po zakonu rok da Skupština odgovori na inicijativu je 15 dana. Već nakon tri dana, Manojlović izlazi ispred Skupštine, saziva konferenciju i kaže da imamo administrativne opstrukcije, zato što predsednik republike nije verifikovao inicijativu. Pored toga što ne govori istinu, on je i nepismen, jer po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika republike. Nema šta predsednik da verifikuje, nego odbor u okviru Narodne skupštine to radi. I tako je Manojlović pokazao koliko mu nije stalo i koliko ga nije briga i koliko ne zna i pozvao na proteste i ni manje ni više nego ispred Predsedništva. A da je nepismen pokazuje da ova inicijativa nema čak ni obrazloženje, nema ključna dela u okviru inicijative, koji je po zakonu neophodan. Pa mu je Skupština poslala dopis kojim traži da se upotpuni ta narodna inicjativa, da čitav predlog bude u skladu sa zakonom i nudi pomoć svih službu Skupštine i Vlade da završimo s njegovim timom tu inicijativu i ubrzamo posao. Ne da nema opstrukcije već suprotno", navodi premijerka.

"Licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela. Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva "sjatili" u Srbiju, ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

"Čak ni to ne bi bio problem, da nemamo ovakvu vrstu licemerja da ti koji finansiraju proteste napadaju kompanije koje dolaze iz istih tih zemalja, a mi treba da branimo kompanije i politički slabimo. Je l' to igra koju igramo?", upitala je premijerka.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondcija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija "Hajnrih Bel".

Ekološki ustanak: Čestitamo građanima, u subotu u 13h ispred Sava centra

Povodom ukidanja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i svih dozvola i uredbi u vezi sa kompanijom "Rio Tinto", saopštenjem su se oglasili iz pokreta Ekološki ustanak.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica.

Još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen! Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak.

Na samom smo kraju vezano za sagu Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko 30-tak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića.

Glavno je pitanje šta dalje?

Osnovni preduslov je da mi Vučiću ne verujemo ništa, zato smo uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima, u kome su istaknuti profesori i ekološki stručnjaci, napravili plan i posložili ciljeve: kratkoročne, srednjeročne i dugoročne. Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor, a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep.

Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo.  Moraju se pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama, nadomestiti šteta poljoprivrednicima. 

Sledeći korak je vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će Vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija.

Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno postala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u Evropi po broju dece obolele od kancera. 

Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i sl, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu, a ne proteruju. 

Zato, u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali ćemo svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima, ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti", stoji u saopštenju.

Protest kod Predsedništva, iz „Kreni-Promeni“ delimično zadovoljni odlukom Vlade

Građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, na poziv inicijative "Kreni-Promeni" kako bi nastavili borbu protiv eksploatacije litijuma i jer ne postoje uslovi za skupljanje potpisa za narodnu incijativu, javlja N1.

Kako je javio reporter N1, inicijativa „Kreni-Promeni“ dočekala je vest o ukidanju prostornog plana i svih dozvola Rio Tintu delimičmo zadovoljna. Kako su istakli, to je bio samo jedan zahtev, dok je drugi stavljanje 20 godina zabrane na eksploataciju litijuma i bora i dodaju da nije bitna samo kompanija Rio Tinto, nego eksploatacija bilo koje kompanije.

Kažu da očekuju od predsednika Srbije da održi reč i da ispuni zahtev o moratorijumu, ali ne od godinu dana – već 20 godina.

Podsećaju da je razlog za okupljanje naordna inicijativa i dodaju da je zahtev prosleđen nenadležnom odboru koji je inicijativu proglasio da nije u skladu s propisima i da treba da se otklone nedostaci.

Savo Manojlović je rekao da skupljanja potpisa za inicijatvu neće biti jer, dodaje, postoje opstrukcije. Poručio je da će u narednom periodu ulica odlučivati, ali nije hteo da precizira o kojim akcijama je reč.

 
Tagovi: EkologijaRegion i svetSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije