17:42, 09.08.2020Izvor: B92, Beta, Danas

Brnabić: Povratak u škole verovatno od prvog septembraPremijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u utorak javnost biti obaveštena o tačnom načinu spovođenja nastave u novoj školskoj godini.

brnabic-povratak-u-skole-verovatno-od-prvog-septembra

Foto: mitrovica.info

Što se tiče početka škole, kaže da sve ide ka tome da ona počne sa radom od prvog septembra, prenosi B92.

„Ministarstvo prosvete već neko vreme radi na stručnom uputstvu. Postoje još neka otvorena pitanja. Sutra imamo još jedan finalni sastanak, nakon toga u utorak imamo zakazan sastanak Kriznog štaba. Posle toga očekujem više informacija. Najbliži smo tome da od prvog septembra, posebno mlađi đaci od prvog do petog razreda, krenu da pohađaju nastavu u školama“, izjavila je.

O svemu ostalom, dodala je, ministar prosvete Mladen Šarčević obavestiće javnost u utorak, kada će izneti detaljne planove i uputstva ponašanja u obrazovnim ustanovama.

Govoreći o nastavi na univerzitetima, koja počinje u oktobru, Brnabić je rekla da država zbog autonomije univerziteta tamo nema ingerencije, ali da će biti tu da pruži pomoć.

Podsetila je da je Vlada Srbije ranije dala preporuke za fakultete, da se nastava odvija uz mere prevencije, da se nose zaštitne maske, da se drži distanca i stalno provetravaju prostorije.

Pored načina funkcionisanja prosvete, Brnabić je kazala da se radi i na sprovođenju kulturne i sportske sezone, ali i funkcionisanju privrede u Srbiji.

Rekla je da se nastoji da pozorišna sezona počne od oktobra, uz uputstva koja se izrađuju i za bioskope i muzeje.

„Gledaćemo zbog kulturnog života naših građana da nastavimo sezonu koliko je to moguće“, istakla je ona.

Brnabić je navela da će država gledati da pomogne hotelijerima koji su, kako je dodala, naročito pogođeni u velikim gradovima – Beogradu i Novom Sadu.

„U grupi smo zemalja koja je pružila najveću podršku svojoj privredi, nijedan jedini dinar nije bačen uzaludno“, naglasila je ona.

Istakla je da će država davati „vetar u leđa“ domaćoj privredi dok se ne oporavi Evropska unija, koja je glavni ekonomski partner Srbije, a da je dobra vest oporavak nemačke privrede.

Brnabić je rekla da očekuje da Srbija dalje napreduje na Duing biznis listi Svetske banke.


Tagovi: ObrazovanjeAna Brnabić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije