Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Brnabić: Privedene 64 osobe, bilo oko 5.200 policajaca, ponosna sam na državu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na konferenciji da su zbog incidenata vezanih za današnji Evroprajd privedene 64 osobe dok je deset policajaca lakše povređeno.
Image

„Danas je bilo angažovano oko 5200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, imali smo dva incidenata – sukob između određenih grupacija na Slaviji i sukob u Karađorđevom parku i u oba ova slučaja pripadnici MUP-a su promptno reagovali, rešili problem i obezbedili da se incidenti ne šire“, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je navela da nema ni ozbiljnije povređenih ni među učesnicima skupova niti među policajcima.

„Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži reč prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način“, dodala je.

Kako je rekla, „mnogi su tražili priliku u ovome da destabilizuju Srbiju“ i „neki levo i neki desno i neki sa Istoka i sa Zapada, da država to nije dozvolila i održala je stabilnost. Ona je ocenila da Evroprajd nije tema ni među prvih deset najvažnijih u ovom trenutku, u smislu onih sa kojima se suočava zemlja.

„Privodimo kraju ovu u svakom smislu izuzetnu tešku nedelju, večeras želim da izjavim ličnu zahvalnost i zahvalnost u ime vlade svim ili velikoj većini građana Srbije, jer su pokazali toleranciju, razumevanje, brigu prema državu i razumeli sve ono što smo pričali poslednje dve nedelje, pozivali na stabilnost i jedinstvo i da ne nasedamo na provokacije i da ove stvari koje smo imali kao temu broj 1, iako smo govorili da za Republiku Srbiju postoje mnogo problematičnije stvari – da ostavimo po strani, stavimo tačku. Najveći deo našeg naroda je to poslušao i zahvaljujući pre svega njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru i ja sam ponosna“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

Posebnu zahvalnost je izrazila bezbednosnim službama, jer su „oni ti koji su danas obezbedili da Beograd bude siguran grad, uspeli da suzbiju incidente koje smo imali, a zaista nije bio veliki broij incidenata niti je bio veliki broj takvih ljudi“.

Istakla je da je u toku ove nedelje, nedelje Evroprajda održano više od 130 različitih događaja i da nije bilo „niti jednog jedinog ozbiljnog incidenta“. I to takođe jako lepo govori o našim građanima, ali i o našim pripadnicima bezbednosnih službi, navela je. „To je za mene prava slika Beograda i Srbije i nešto na šta sam beskrajno ponosna večeras. Konačno, pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži reč prema svojim građanima, koja poštuje svoje institucije, ali i poštuje prava svojih građana. Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji mogući način, završili smo, čini mi se, konačno sa ovom temom, okrećemo se većim problemima u smislu priprema za zimu i svega onog što je pred nama u smislu međunarodnih izazova“, navela je.

Brnabićeva je rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optutovao u Njujork gde će, kako je dodala, imati niz sastanaka tokom zasedanja Generalne skupštine UN, a da ona odlazi u London i da se „okrećemo nekim drugim stvarima“.

„Hvala građanima, u jedno teško, izazovno vreme mnogi su hteli da nas zavade i podele i od jedne teme koja nije imalo potrebe da bude tema ovakve važnosti i ovakvim sporova – da pokušaju da od te teme naprave nešto što je postalo tačka razdvajanja. Nisu uspeli, pokazali smo solidarnost, obezbedili mir“, navela je.

Na pitanje N1 čemu komplikovanje kada je sve dobro prošlo, odnosno da li je Prajd mogao da bude dozvoljen, pre dve nedelje, premijerka problem vidi na drugoj strani.

„Čini mi se da je jedino predsednik Republike Aleksandar Vučić i nekoliko ljudi koji su govorili ispred države – da su racionalno govorilo o tome i pozivali na stabilnost i govorili da ovo nije par ekselans tema u ovom trenutku, jer imamo mnogo važnijih tema, jer je ovo događaj koji se održi – neko se sa njim slaže, neko ne, nije trebalo da bude par ekselans tema – ali mi je i nismo nametnuli kao najproblematičniju temu našeg društva i zemlje – upravo suprotno, kaže ona.

Vučić je čovek koji je najviše pričao da ovo ne treba da bude tema, da imamo važnijih tema – finsansijsku stabilnost, inflaciju, pitanje KiM i pritisaka, navela je Brnabić, dodajući da je gledala novinare i analitičare koji tvrde da je potrebno sve da se dramatizuje i da je vlast nametnula tu temu: „Upravo suprotno, mi smo pričali da ovo ne treba da bude tema“.

Ono što je bilo zabranjeno, bilo je zabranjeno, dodala je, komentarišući reakcije nekih stranaka, desno orijentisanih, od kojih neke prete i tužbom.

„A što se tiče drugih koji učestvuju na Prajdu i danas govore jednakost za sve – a koji, kad su bili na vlasti nisu mogli da obezbede jedan jedini Prajda da se održi, koji su delili građane, i koji su za incidente krivili manjinsku zajednicu i manjinsku grupu – pa o njima tek nemam šta da kažem lepo. Sve o sebi su rekli. Svi su se danas nacrtali… oni nisu mogli da obezbede sprovođenje ni zakona, ni Ustava. I tada ne da iko nije mogao da šteta, nije mogao niko da se okupi na ulici. Ali eto oni imaju odgovornu vlast, pa nek sada uzimaju po koji politički poern“, kazala je premijerka.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.