Brnabić sa Saracinom: Puna podrška Srbije Berlinskom procesu

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Saracinom - saopšteno je iz Vlade Srbije.
Image

Brnbić i Saracin razgovarali su o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa koji će biti održan novembra.

Naša zemlja pruža podršku Berlinskom procesu, istakla je premijerka, podsećajući na to da je Srbija snažno podržala ideju zajedničkog regionalnog tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i akcioni plan novembra prošle godine.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabić je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i „jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa“.

Brnabić je istakla da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Specijalni predstavnik Nemačke za Zapadni Balkan je istakao da je Nemačka posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona.

Saracin je uspostavljanje zajedničkog tržišta označio kao trenutno najznačajniji projekat i izrazio očekivanje da će ove i slične inicijative omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne rezultate i benefite za stanovnike regiona.

On je, govoreći o predstojećem samitu, naveo i da će, u svetlu aktuelne situacije, važne teme biti klimatska zaštita i energetska bezbednost regiona.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.