Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Zijade i Brnabić o položaju Srba na Kosovu i primeni Briselskog sporazuma

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade, razgovarale se u danas u Beogradu o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji, ...
Image

Brnabić je, kako je navedeno u saopštenju, naglasila da je “veoma zabrinuta za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, koji su konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine”.

Ona je ukazala da se “u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji”.

Kada je reč o Briselskom sporazumu, Brnabić je podsetila da “taj dokument nije implementiran od strane Prištine čitavih deset godina”.

„Neophodna je puna primena Briselskog sporazuma i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što će omogućiti našem narodu da se oseća sigurnije“, istakla je premijerka Srbije.SRSG Ziadeh met with Prime Minister of Serbia Ana Brnabić in Belgrade today. She reiterated UNMIK’s commitment to working with stakeholders towards a better future for all + stressed the importance of promoting #peace, stability, and development in the region. pic.twitter.com/KxONEEgDY4— UNMIK (UN Mission in Kosovo) (@UNMIKosovo) April 10, 2023

Sa druge strane, šefica Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade, poručila je da je “cilj očuvati mir i stabilnost na Kosovu”.

Ona je naglasila da je “UNMIK posvećen radu sa zainteresovanim stranama u stvaranju bolje budućnosti za sve i podvukla važnost promovisanja mira, stabilnosti i razvoja u regionu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.