12:52, 17.08.2020Izvor: Tanjug, RTS

Brnabić: U Vašingtonu prevashodno o ekonomskim temamaPredsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da će u Vašingtonu na sastanku zakazanom za 2. septembar na dnevnom redu biti prevashodno ekonomske teme. Na pitanje kada će se znati sastav nove vlade i da li će ona biti na njenom čelu, rekla je da to pitanje nije za nju, jer o tome ne odlučuje ona, već predsednik Srbije.

brnabic-u-vasingtonu-prevashodno-o-ekonomskim-temama

Foto: Tanjug

Ana Brnabić je izjavila da je sastanak na koji su pozvani Beograd i Priština nastavak razgovora o ekonomskim temama koji su prekinuti.

Podsetila je da je prethodno bilo reči o ponovnom uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, ali i železničkog saobraćaja.

"To su uglavnom ekonomske teme na koje smo uvek pozivali i na čemu je predsednik Aleksandar Vučić uvek insistirao i to ne samo u razgovorima sa Prišinom, već i u okviru inicijative mini šengen. To je u interesu ne samo Srbije i njenih građana, već celog regiona", napomenula je Brnabićeva.

Očekujemo ispravno civilizacijsko reagovanje

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna ne samo u osudi događanja oko Visokih Dečana, već i u sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ugrožava.

"Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od Uneska, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko-verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva", poručila je premijerka.

Brnabićeva je istakla da ta baština nije važna samo za nas već za ceo svet.

"Očekujem da oko toga nema razgovora i da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno", poručila je.

Rekla je da je to izuzetno teška tema za nas, jer se, nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja manastira na teritoriji KiM 2004, koji nisu samo naša kulturna baština, već baština pod zaštitom Uneska, to nažalost i 16 godina kasnije nastavlja.


Tagovi: SADDijalogAna BrnabićEkonomijaVisoki Dečani

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije