22:53, 04.04.2020Izvor: Koha, KoSSev

"Broj zaraženih sa severa Kosova biće uvršten na listu Nacionalnog instituta za javno zdravlje"Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja, Arben Vitia, izjavio je da će broj zaraženih sa severa Kosova biti uvršten na listu Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

broj-zarazenih-sa-severa-kosova-bice-uvrsten-na-listu-nacionalnog-instituta-za-javno-zdravlje

Foto: Reuteurs/Dado Ruvic

To je kazao večeras na zajedničkoj konferenciji sa direktorom policije Rašitom Ćaljajem i direktorom Instituta za javno zdravlje Kosova, Naserom Ramadanijem.

Vitia je rekao da su u saradnji sa lokalnim vlastima, dva tima iz Instituta za javno zdravlje otišla u severni deo i pripremili 90 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na virus korona.

„Neki uzorci koji su uzeti ranije i koji nisu urađeni u Prištini, još uvek nisu registrovani, ali mi smo u koordinaciji sa lokalnim vlastima koje će poslati tačan broj inficiranih ljudi, a zatim će biti uvedeni i ažurirani u nove podatke koje će objaviti Institut za javno zdravlje Kosova“, rekao je Vitia.

Vitia je naglasio da su oni stalno u koordinaciji sa lokalnim vlastima u Severnoj Mitrovici.

Pozvao je da se odbace političke razlike i da će, prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut nastaviti da rade za građane širom Kosova.

„Ministarstvo zdravlja je u koordinaciji sa lokalnim vlastima u severnim opštinama za svaku akciju, mi smo i dalje u koordinaciji s njima, odluku o karantinu Severne Mitrovice i Zvečana donelo je Ministarstvo zdravlja uz punu koordinaciju sa lokalnim vlastima. Preuzimam odgovornost ukoliko to nije slučaj. Sve političke razlike treba ostaviti po strani, primarno je zdravlje naših građana, bez razlike ćemo pružiti našu pomoć u svakom kutku zemlje“, naglasio je Vitia, prenosi Koha.

Direktor policije, Rašit Ćaljaj, rekao je da su svi građani srpske nacionalnosti koji su od širenja pandemije Covid-19 ušli na Kosovo, bili obavešteni i ušli su uz dozvolu kosovskih vlasti.

„Mnogi građani srpske nacionalnosti, lekari, ušli su na Kosovo sa dozvolom da kontrolišu (zdravlje, prim. red.) građane srpske nacionalnosti“, rekao je.

U međuvremenu, aktuelni ministar Vitia dodao je da su „odluke Ministarstva zdravlja, kao i za ostale opštine, donete po preporuci Instituta za javno zdravlje Kosova“.

„Profesionalci moraju da razgovaraju, pustimo ih da rade svoj posao. Svaka odluka u budućnosti koju će doneti Ministarstvo zdravlja biće doneta u koordinaciji s tim stručnjacima“, zaključio je.

Ramadani: Sledeće tri nedelje su ključne da građani izbegavaju izlaske

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani, rekao je da će se puna saradnja vlasti nastaviti. Istovremeno, apelovao je ponovo na građane da ne izlaze, zahtevajući da se pridržavaju uputstava do kraja aprila, da ostanu kod kuće i izađu samo u slučaju potrebe.

„Prošle su tri kritične nedelje da se građani tokom ovih dana ne okupljaju i da ostanu kod kuće“, rekao je.


Tagovi: KosovoSever KosovaZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije