21:24 | 08.07.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Bundestag odlučio: Bundesver nastavlja sa učešćem u KFOR-uNemački Budenstag odobrio je nastavak učešća Bundesvera u NATO-ovoj misiji na Kosovu - KFOR-u, potvrđeno je iz Bundestaga. 

bundestag-odlucio-bundesver-nastavlja-sa-ucescem-u-kfor-u

Foto: Dpa/Sina Schuldt

"Sa 526 glasova za i 99 protiv u petak, 7. jula 2022, Bundestag je odobrio nastavak učešća Bundesvera u međunarodnom bezbednosnom prisustvu na Kosovu (KFOR) predvođenom NATO-om" - navodi se i dodaje da je predviđeno raspoređivanje do 400 vojnika. 

Kako se dalje navodi, zadaci Bundesvera uključuju, pored podrške „razvoju stabilne, demokratske, multietničke i mirnodopske Republike Kosovo“ i "izgradnju" Kosovskih bezbednosnih snaga kao „demokratski kontrolisane, multietničke bezbednosne organizacije i drugih aktera u kontekstu reforme sektora bezbednosti kao pripreme za dalje uključivanje u evroatlantsku strukturu”.

Ističu takođe da pravni osnov za misiju ostaju, između ostalog, Rezolucija 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odluka Severnoatlantskog saveta o misiji iz 1999. godine.

Savezna vlada je, podsećaju, bezbednosnu situaciju na Kosovu opisala kao "uglavnom mirnom i stabilnom". 

"Međutim, i dalje postoji potencijal za sukob i eskalaciju, posebno na severu zemlje, a i dalje su napeti odnosi između Kosova i Srbije. Gledajući na sever zemlje, unutrašnja politička situacija na Kosovu je i dalje krhka. U pozadini ruskog agresorskog rata u Ukrajini raste zabrinutost zbog ruskih pokušaja destabilizacije" - navodi se u objašnjenju odluke Bundestaga. 
Tagovi: NemačkaKFOR NATOKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije