Kosovska skupština: Opozicija osuđuje agresiju Srbije, traži da Kurti izveštava o „otmici“ policajaca

Opozicione stranke osudile su "agresiju Srbije na Kosovo" i zatražile od Aljbina Kurtija da obavesti Skupštinu o "otmici" trojice pripadnika granične policije Kosova.
Image
Foto: Kim

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Arben Gaši, rekao je da u ime te partije najoštrije osuđuje agresiju Srbije kidnapovanjem policajaca.

„To je radnja koja se ni pod kojim okolnostima ne bi smela ponavljati. U ime DSK zahtevajte da se isti vrate na Kosovo što je pre moguće“, naglasio je Gaši.

Zatražio je da Kurti informiše poslanike o situaciji na severu i kidnapovanju policajaca.

„Tražim da premijer dođe što pre na sednicu i izveštava o situaciji na severu, o stanju policajaca, koliko ima informacija, i o preduzetim koracima i radnjama“, rekao je Gaši.

Zatražio je i da Kurti izveštava Skupštinu o odnosima sa međunarodnim partnerima.

„Nalazimo se u delikatnoj situaciji kada su nam potrebne informacije o situaciji na severu, o agresiji Srbije, potrebne su nam informacije o odnosima Vlade sa međunarodnim partnerima, potrebna nam je ozbiljnost u našem pristupu“, kazao je Gaši.

Predsednik Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, rekao je da situacija na Kosovu nije normalna i ocenio da je u sredu došlo do eskalacije bezbednosne situacije i narušavanja suvereniteta Kosova.

Prema njegovim rečima, prioritet treba da bude povratak policajaca i garancije za njihovu bezbednost i zdravlje.

„Pozivam vas da pozovete premijera Kurtija da dođe u salu i obavesti nas o koracima koje preduzima za povratak policajaca. Pozivam vas da odmah kontaktirate premijera i njegov kabinet da zakažemo sednicu. Nije u redu da se ponašamo i nastavimo kao da se ništa nije dogodilo. Danas bi trebalo da imamo premijera ovde i da dođe da izveštava. Moramo da razgovaramo i da budemo koordinisani jedni sa drugima“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Besnik Tahiri, zatražio je od Srbije da oslobodi kosovske policajce.

Ocenio je da je ono što se dogodilo u sredu „direktna provokacija i delo koje treba kazniti“.

„Danas se premijer pita zašto međunarodni faktor ćuti. Tražimo od međunarodnog faktora da hitno pozove na oslobađanje policajaca. Diletantsko delovanje na severu Kosova i nebriga međunarodne zajednice doveli su do ove situacije. U ime poslaničke grupe, tražimo od premijera da dođe i da se javi. Nema logike kada se Savet bezbednosti sastaje ujutru da se ponaša normalno“, rekao je Tahiri.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, rekla je da je tačno da ovo nije uobičajena situacija na Kosovu i da se „zemlja suočila sa varvarskim činom Srbije“.

Prema njenim rečima, činjenice, svedočenja i sve što je prikupljeno sa lica mesta pokazuju da je policija bila na teritoriji Kosova.

Ona je dodala da je Skupština dužna da štiti integritet i suverenitet zemlje.

„Danas ova Skupština prenosi poruku jedinstva da smo svi zajedno. Slažem se i pozvali smo premijera da dođe i razgovaramo kada za to dođe vreme, ali moramo da nastavimo da obavljamo svoje dužnosti i da nastavimo sa tačkama dnevnog reda“, rekla je Kusari Ljilja.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.