23:04, 13.05.2020Izvor: vijesti.me, N1

Burno u Crnoj Gori zbog hapšenja sveštenika, suzavac u Pljevljima i NikšićuU Nikšiću i Pljevljima policija je ispalila suzavac na građane koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika SPC. Privedeno više osoba. Protest održan i u drugim crnogorskim gradovima. Iz Mitropolije su poručili da Crkva ne daje blagoslov za bilo kakva okupljanja, te da se ograđuju od svega sto se dešava po gradovima.

burno-u-crnoj-gori-zbog-hapsenja-svestenika-suzavac-u-pljevljima-i-niksicu

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljević

Kako prenose Vijesti, policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe tokom protestne šetnje u Nikšiću. Građani su gađali policiju kamenjem i skandirali "ustaše", a policija je privela veći broj građana.

Građani su u protestnu šetnju krenuli nakon okupljanja ispred Centra bezbednosti Nikšić. Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

I u Pljevljima se okupio veliki broj građana, koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC. Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici i skandirali "Ne damo svetinje". Policija je na okupljene građane, među kojima se, kako pišu Vijesti, nalazio i veliki broj dece, ispalila suzavac, a jedan deo građana odgovorio je kamenicama.

Iz Uprave policije je saopšteno da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva, te tako ugrožavali živote službenika. Saopšteno je da su dva službenika Centra bezbednosti Pljevlja povređena.

Protestne šetnje održane i u Beranama, Andrijevici, Budvi, dok je u Podgorici bila organizovana protestna kolona automobila.

Veliki broj građana Berana protestovalo je zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC. Građani su se okupili u centru, odakle su se Ulicom Miloša Mališića uputili prema zgradi policije, gde su uzvikivali "Ne damo vladiku". Pred zgradom Centra bezbednosti bile su se pojačane policijske snage.

Protestna kolona automobila krenula je nakon 19 časova ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici ka centru grada. Kolona je nakon vožnje bulevarom zaustavljena kod mosta Blaža Jovanovića pri pokušaju prolaza kroz centar Podgorice.

I u Budvi je organizovana mirna protestna šetnja. Građani su se okupili ispred Starog grada i potom krenuli ka zgradi opštine Budva uzvikujući "Ne damo svetinje", "Ne damo vladiku", "Milo, lopove" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora".

Veliki broj građana Andrijevice ponovo je blokirao put Berane-Andrijevca, na mestu blokade koja je ranije razbijena.

Za sutra u 20 časova zakazano je novo okupljanje.


Tagovi: SPCCrna GoraProtestRegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije